Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sänkta skatter - ett svar på den illegala alkoholinförseln"

Annons

Tidigare ville utredaren Kent Härstedt bara sänka skatten på sprit. Nu vill han också sänka öl- och vinskatten.

- Det beror främst på att förslaget om spritskatten har dragits i långbänk på grund av vänsterpartiet och miljöpartiet. Fler har bytt sätt att inhandla alkohol på.

Men ditt eget parti är ju splittrat i frågan?

- Det tycker jag är betydligt överdrivet. Vi har haft en del tongivande personer som varit avvikande. Men när det gäller sänkningen av spritskatten är jag helt övertygad om att få en majoritet i vår riksdagsgrupp. Sänkningen av öl- och vinskatten har vi inte hunnit testa ännu, säger Härstedt.

Med höjd åldersgräns på krogen finns det väl risk för att smugglarnas ungdomsmarknad växer?

- Jo, det är absolut så. Men svartklubbar och smugglare kan tillnärmelsevis inte rekrytera alla de som inte får dricka på krogen. Det här handlar om att få en rak åldersgräns, samma åldersgräns på Systembolaget och på krogen.

Sänkt alkoholskatt, är inte det att ge upp inför alkoholproblemet?

- Nej. Sänkta skatter är inte i första hand ett svar på alkoholproblemet. Sänkta skatter är ett svar på införselproblemet, mot all den alkohol som strömmar in legalt och illegalt. De andra förslagen vi har är alkoholpolitiska förslag. Skulle vi kapitulera, skulle vi sänka skatten till samma nivå som Tyskland. Det gör vi inte. Vi har fortfarande högre skatt även om vi sänker.

Går det inte att få tillbaka införselkvoterna?

- Vi jobbar konstruktivt med det. Vi har fått igenom en nordisk linje och nästa steg är att få med oss Polen och Baltikum. Men det kommer inte att ske i närtid. De som föreslår att Sverige ensam ska återinföra införselkvoterna bedriver en strutspolitik. Det är inte realistiskt och verkningsfullt. Sedan är det viktigt att se vilket folkligt stöd en sådan förändring skulle ha. Jag tror inte att folket skulle acceptera att Sverige byggde upp tullmurar mot andra länder. Det skulle bara skapa ytterligare stimulans för den kriminella sektorn, säger Härstedt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons