Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för ledare av knarkliga

Annons

Den så kallades grodmansligans 59-årige ledare fick på tisdagen sitt straff sänkt från 14 till 10 års fängelse av Svea hovrätt.

Han döms för att ha deltagit i smuggling av 12,5 kilo amfetamin från Holland till Sverige. Hans två kumpaner som agerade kurirer, 65 respektive 32 år, får också sina straff sänkta från tolv till tio år vardera. Den yngre av dem är ledare för mc-klubben Bandidos i Stockholm.

Till skillnad från Stockholms tingsrätt anser hovrätten inte att 59-åringen varit huvudman för smugglingen. Ingen av de tre har haft någon mer framträdande roll än de andra, slår hovrätten fast. Samtliga döms nu till maximistraffet för narkotikabrott.

Grodmansligans ledare är flera gånger tidigare dömd till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott. Grodmansligan fick sitt namn när 59-åringen iklädd grodmansdräkt simmade i land från en båt i Helsingborg med 20 kilo amfetamin i en vattentät ryggsäck.

De båda nu dömda kurirerna greps med narkotikan i sina ryggsäckar på Södertälje Syd i höstas. De kom då direkt från Amsterdam. 59-åringen greps senare samma dag och binds till brottet framför allt genom sina telefonkontakter med säljaren, en holländare som bodde på en pråm i Amsterdam. Själv har han hävdat att samtalen handlat om bilaffärer.

TT

Mer läsning

Annons