Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt spritskatt drabbar unga

Annons

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt föreslår sänkt skatt på sprit. Det kommer att ge den ökande alkoholkonsumtionen en extra skjuts och framför allt drabba unga storkonsumenter i riskzonen, anser Folkhälsoinstitutets generaldirektör.

Enligt Gunnar Ågren, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet, kommer en skattesänkning på sprit att få negativa effekter för grupper som redan i dag har alkoholproblem. Den grupp som ligger i farozonen är ofta unga människor som är på väg in i ett alkoholberoende.

Det hade en återhållande verkan att de tidigare behövde åka utomlands för att köpa billig sprit. Får man nu billig sprit på nära håll genom en skattesänkning är jag rädd för att det kan bli en ökning av den grupp jag kallar sårbara storkonsumenter. Det kommer att behövas särskilda åtgärder för att hjälpa den gruppen, säger Gunnar Ågren.

Sverige har böjt sig för EU:s inre marknad och etappvis slopat restriktionerna på privat införsel av alkohol över landets gränser. Systembolaget tappar i försäljning. Knappt 40 procent av den sprit som dricks i Sverige säljs i dag på Systembolaget, samtidigt dricker svenskarna allt mer alkohol per person.

För att få kontroll över utvecklingen och ge Systembolaget en chans att möta konkurrensen från gränshandeln föreslår utredaren Kent Härstedt att skatten på sprit ska sänkas.

I mina ögon är en måttlig skattesänkning det minst dåliga att göra av två onda ting. Vi får en konsumtionsökning både med en skattesänkning och med status quo, det är helt säkert, säger Eckart Külhorn, professor i sociologisk alkoholforskning vid Stockholms universitet.

Enligt Eckart Külhorn måste skattesänkningens nivå balansera den konsumtionshöjande effekten mot förmågan att stävja gränshandel och smuggling. Han tror på en nivå någonstans mitt emellan dagens skattesatser i Sverige och Finland. Samtidigt tror han att svensken kommer att dricka lika mycket som den genomsnittlige EU-medborgaren inom tre fyra år.

Nu har det gått så pass långt. Det går inte att stoppa den här utvecklingen längre, jag ger det svenska alkoholmonopolet två år, sedan kommer det att försvinna, även om Systembolagets butiker kan finnas kvar, säger han.

TT

Mer läsning

Annons