Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skidskatt?

Annons

Idrottsanläggningarna i Sverige har i allmänhet en idrottsmoms på sex procent, vilket omfattar samtliga sporter i Sverige, utom en - utförsåkningen. Där har man lagt till en extraskatt på tolv procent, vilket gör att skidåkaren får betala en dubbelt så hög skatteenhet än till exempel badmintonspelaren.

Anledningen till att utförsåkningen taxeras på detta vis är att skattemyndigheterna anser att trasporten uppför backen är den grundläggande verksamheten i skidanläggningarna och att utförsåkningen är en sekundär aktivitet. Man kan genom denna klassificering betrakta liftåkningen som en persontransport och därmed ligger momsen på tolv procent.

Under 1990-talet har man utfört diverse momsjusteringar beträffande skidåkningsverksamheten och fastslagit en skatt på tolv procent. Denna har på senare år mött en kraftig kritik från både skidåkare och politiker, där majoriteten av riksdagens partier förespråkar en sänkning till den vanliga idrottsskatten. Regeringen har i dagsläget tillsatt en utredning som ska se över problemet. I början av 2004 ska en rapport över det fortskridande arbetet lämnas. Och den 1 fedruari 2005 ska arbetet redovisas.

Vägen till en sänkt skidskatt är lång. Regeringen måste skriva proposition innan ämnet kan behandlas i riksdagen och det är inte förrän då frågan kan få ett avgörande beslut.

ERIKA SUNDQVIST

Mer läsning

Annons