Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hyra för Lingongården

Annons

Kommunen hyr Lingongården på Ludvika Gård av Ludvikahem. Flerårskontraktet går ut den 31 december och ännu har det inte tecknats något nytt kontrakt. Parterna har inte ens förhandlat, uppger Ludvikahems vd, Ingemar Lindvall.

Men i de handlingar som politikerna i kommunens budgetberedning fått står det att nuvarande så kallade internhyra på 1 805 000 per år kommer att minska till 795 000.

Internhyran tar tekniska förvaltningen ut av kultur- och fritidsförvaltningen. Tekniska betalar i sin tur 1 756 000 till Ludvikahem.

I gällande hyresavtal har kommunen betalat för biblioteket med miljöbiblioteket och samlingssalen.

Nu anser sig kommunen inte längre ha något behov av samlingssal och miljöbibliotek. Tidigare i höst bad därför Kerstin Edström, hyreshandläggare vid tekniska, Mirija Björkholm vid Ludvikahem att räkna på vad hyran preliminärt skulle kunna bli enbart för biblioteksdelen.

- I dag har vi 1 191 kvadratmeter varav samlingssalen mäter 295. I framtiden är tanken att vi ska hyra 750 kvadrat och då blir årshyran preliminärt 795 000, säger Kerstin Edström.

Ludvikahem är dock inte berett att utan vidare acceptera en uppgörelse där bostadsbolaget inte får in någon hyra för samlingssal och miljöbibliotek.

-En gång i tiden (början av 80-talet) byggde vi om på Ludvika gård och det skedde på kommunens uppdrag. Detta skulle göras utan att det skulle kosta våra hyresgäster något extra.

- Det är rimligt att kommunen står för hyreskostnaden för Lingongården. Jag har lite svårt att se att de bara kliver av och säger att vi får ta hand om det, säger Ingemar Lindvall.

Han tror att fler turer kan vara att vänta i ärendet. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson (s) har nämligen anfört att det vore önskvärt att lokalerna på Lingongården används bättre, det vill säga mera. Henriksson har bland annat talat om att skapa ett "mångkulturellt centrum" på Lingongården.

- Vi har haft en sittning med Ingvar Henriksson och bibliotekschefen Helene Lis om detta. Henriksson skulle sedan kalla till ett nytt möte men det har ännu inte skett, konstaterar Ingemar Lindvall.

Kultur- och fritidschefen Tommy Mohlin har för dagen inget att säga om planerna på ett mångkulturellt centrum. Men han gläder sig åt att hyran för Lingongården förhoppningsvis kan reduceras avsevärt.

Om hyran sänks, minskar risken för att det ska komma beslut om nedläggning av biblioteket. Något som borgerliga partier krävt i flera år med motiveringen att det räcker med ett bibliotek i lilla Ludvika.

- Det är naturligtvis en fördel om vi får ner hyran. Jag tror inte att personalen behöver vara orolig i dagsläget, framhåller Tommy Mohlin.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons