Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hastighetsgräns

Annons

Kravet riktas till kommunens trafikutskott, Vägverket och länsstyrelsen. Anledningen är att den länge emotsedda cykelvägen mellan Grangärde och Nyhammar skjutits på en obestämd framtid.

Cykelvägen, som beräknas kosta 2,9 miljoner kronor, togs inte med ens i tekniska nämndens "önskelista" angående investeringar 2005.

Projekteringschefen Christer Lindberg förklarade detta med att kommunen ännu inte kommit överens med markägare om markköp eller, eventuellt, markbyten. Kommunen har heller inte klart med någon överenskommelse med Vägverket. Kommunen hoppas att Vägverket kan ta en stor del av kostnaden.

-Vi vill att trafiken ska flyta jämnare och lugnare genom vår bygd och att trafikmiljön blir säker och trygg för alla bybor, unga som gamla. Det är ännu mer angeläget nu eftersom gång- och cykelväg saknas, påpekar Egon Jonsson och Margareta Andersson i brevet till myndigheterna.

Konkret begär Grangärdebygdens Intresseförening att hastigheten sänks på länsväg 247, delen OK i i Grangärde fram till avtagsvägen mot Västansjö i Nyhammar.

Här är högsta tillåtna hastighet 90 kilometer och föreningen begär att den sänks till 70. I sammanhanget påpekas att 70 kilometer är gällande fartgräns både före OK och efter avtagsvägen mot Västansjö.

Kommunen och Vägverket får möjlighet att yttra sig över ansökan. Beslut i ärendet fattas av länsstyrelsen med kommunikationsdirektör Leif Wikström i spetsen.

-Innan vi tar beslut kommer vi att göra en inspektion på platsen och jag hoppas att vi hinner göra det under november månad, säger Leif Wikström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons