Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hastighet på del av riksväg 50

Annons

Kommunens trafikutskott avstyrkte i vintras ett önskemål från en boende i Klenshyttetrakten om sänkt fartgräns.

Länsstyrelsen valde dock att lyssna till önskemålet. För dem som kommer från Klenshyttan på väg mot Ludvika kommer den lägre fartgräsen att börja gälla ett par hundra meter före avfarterna mot dels Skeppmoravägen, dels Grindfallsvägen.

70 kilometer i timmen som högsta hastighet gäller sedan uppför den ganska branta backen och en bit bortanför nästa busshållplats.

- Politiker i trafikutskottet men även en del andra personer är oroliga för att 70-gränsen kommer att medföra att tungt lastade långtradare kommer att tappa fart i backen och köra där i bara 30, 40 eller 50 kilometers fart.

- I så fall, menar man, ökar risken för att otåliga bilister gör vansinnesomkörningar i backen, förklarar Christer Lindberg.

Önskemålet om lägre fartgräns framfördes av en mamma till en tonårsflicka som skadades vid en olycka på riksvägen för en tid sedan. I ansökan framförde hon bland annat att flera olyckor inträffat de senaste åren.

- En mopedist har mist livet, en postlastbil har vält i kurvan, en bilist har omkommit och så vidare.

Kommunikationsdirektör Leif Wikström vid länsstyrelsen tog intryck av brevet, något som kvinnan givetvis är tacksam och glad över.

-Det är bra att hastighetsgränsen sänks och det var på tiden med tanke på alla olyckor som skett här, säger hon.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons