Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Sänkning på tiden

Annons

Gårdagens besked från regeringens alkoholurtedare Kent Härstedt att ölskatten bör sänkas med 30 procent, har mottagits med blandade känslor både bland bryggarna och de anställda.

Björn Falkeström säger att politikernas långsamma agerande lett till att den illegala smuggelmarknadens vägar blivit mycket väl inkörda:

- Det handlar om att ändra ett inrotat och invant beteende hos ölkonsumenterna. Men tyvärr har den olagliga hanteringen pågått i allt för många år, och då blir detta beteende allt svårare att bryta.

- Skattesänkningen borde i stället varit den dubbla. Då hade förutsättningarna att få bort smugglingen, där distributörerna numera har skaffat en stor kundkrets, blivit bättre.

Nu är oron stor över att ökad privatinförsel och smuggling får till följd att Sverige helt ska tappa kontrollen över alkoholkonsumtionen.

- Ja, tyvärr är vi på väg att nå dit när så stora mängder alkohol säljs utanför Systembolaget.

Björn Falkeström befarar att det blir allt svårare att utveckla ölkultur.

- Nu åker folk till istället Tyskland och köper billigt öl.

På bryggeriet i Ingvallsbenning tillverkar Falkeström själv allt öl, från malt i säck till färdig dryck på flaska. Han beräknar att priset på varje flaska kommer att minska med cirka 1:50 kronor, om nu den föreslagna skattesänkningen går igenom.

- Jag hoppas att sänkningen gör att konsumenterna hittar till vårt lokala öl, säger han.

Efter flera års planering och byggande av bryggeriet, påbörjades förra våren tillverkningen som beräknas bli omkring 40 000 flaskor per år.

- I onsdags levererade jag de första ölen till en krog i Stockholm. Den stora marknaden hoppas jag en del på inför framtiden.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons