Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänka alkoholskatten snabbt - inte klokt

Annons

Regeringens senaste utspel, där man vill ha snabbt sänkt alkoholskatt, visar ingenting annat än att regeringen kapitulerar och tänker låta cyniska marknadskrafter profitera på människors lidande

Man är beredd att lägga fram ett förslag om sänkt alkoholskatt redan innan regeringens egen utredare hunnit lägga sitt förslag till "folkhälsopaket", som syftar till att minska konsekvenserna av en ökad alkoholkonsumtion.

Är det något som regeringen och alla politiker vet, så är det att sänkt pris på alkohol leder till ökad konsumtion som står i direkt relation till alkoholskadorna i samhället.

Det har otaliga forskningsrapporter på det här temat visat. Sänkt pris på alkohol innebär ökade skador.

Precis som vanligt när det gäller alkoholen så är det barnen som kommer i kläm. För deras skull borde regeringen vänta med att överväga en sänkt alkoholskatt. Även om det väller in alkohol i landet så är det ingenting mot vad en sänkt alkoholskatt kommer att innebära för den här gruppen.

Vi vet från undersökningar som genomförts tidigare i år att kommunerna inte har möjlighet att hantera ökade behov från de 200000 barn till missbrukande föräldrar. Ökade behov som dessvärre följer i spåren av den ökade alkoholkonsumtionen och en kapitulerande regering.

MORGAN ÖBERG

Mer läsning

Annons