Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sänk toppchefslönerna"

Annons

Göran Collert var en av deltagarna i Tällberg Foundations årliga seminarium som avslutades häromdagen. Också där visade det sig att en diskussion om etiska krav och självsanering inom näringslivet växer sig allt starkare.

Collert är inte förvånad att Investors Claes Dahlbäck nu deklarerar att det är dags att sätta topplönerna i relation till industriarbetarlönerna.

- Tvärt om. Han har ett särskilt ansvar att ta ställning i frågan. Vi vill inte ha det som i USA där vd:n kan tjäna lika mycket som 400 arbetare, säger Collert.

- Jag utesluter inte att vd-lönerna i de svenska storföretagen kommer att sänkas framöver. Girigheten i näringslivet har gått alltför långt.

Han tycker sig märka en pendelrörelse i det svenska näringslivet - bort från en kvartalskapitalism med fokus på aktiekurserna mot en intressentmodell med kunder, personal, ägare och samhälle som aktörer i och runt företagen.

- Kapitalismen som sådan är inte i kris, men det har varit problematiskt med börs-, IT- och telekombubblorna. Nu kan vi gå mot obligations- och fastighetsbubblor.

Ändå avvisar Collert förslagen från vänsterhåll om att införa trögheter i transaktionssystemen och mot spekulation, genom exempelvis en så kallad Tobinskatt.

- Det går inte att lagreglera eller certifiera gott omdöme. Den girighet som vi importerat är helt enkelt i ordentligt vanrykte. Företagsamheten måste vara i takt med vad den breda allmänheten uppfattar som god sed.

- Vi har sett vansinniga lönesättningar till näringslivstopparna med svåröverskådliga konstruktioner med pension, lön, bonus och optioner.

Collert understryker att han själv aldrig haft annat än månadslön. En hög sådan.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons