Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk skatten, rädda jobben

Annons

Rolf Ohlsson, vänsterpartistisk riksdagsman, sa att vi kan inte bara ta hänsyn till sysselsättningen, i debatten om alkoholskatten i förra veckan. Han medgav dock att det fanns ett samband mellan jobben och alkoholskatten.

Tänk lilla Grängesberg som hade gruvan.

Om inte politikerna fattar att något måste hända så kanske även Spendrups försvinner. Hur ska då de 360 personer som jobbar på bryggeriet i dag kunna få ny sysselsättning?

Ohlsson sa att folkhälsan var viktigare än jobben. Sänkt alkoholskatt skulle leda till mer drickande. Men vad händer i dag? Folk åker till Tyskland och Tallinn och handlar mängder som ställs ner i förråd och källare. Finns det ungdomar i familjerna är det tillgängligt hela tiden. I hemmen har vi ingen åldersgräns som vi har på Systembolagen. Föräldrarna byter ut lättölen mot starköl till maten.

På fredags eller lördagskvällen kanske föräldrarna tar sig några öl eller vin, men finns det i källaren så blir det ju fler än vad de vanligen brukar dricka. I och med detta så ökar alkoholkonsumtionen.

Ska vi skicka dem som eventuellt får alkoholproblem till Tyskland eller Tallinn för läkarvård? När någon blir sjuk är det då den svenska sjukvården som ska hjälpa dem, trots att de inte har betalat skatt på produkterna.

Finland sänkte sin alkoholskatt när de gick med i EU på grund av att man ville behålla jobben inom landet.

Varför vill inte svenska regeringen ha jobben kvar i Sverige? Vi vill ha ett svar.

Ska det bli en klassfråga att dricka svenskt?

Absolut svenskt

Mer läsning

Annons