Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk restaurang- momsen!

Annons

Varför ser det då ut som det gör? Varför väljer svensken att äta sin söndagsmiddag eller fira sin födelsedag hemma vid köksbordet i stället för på en restaurang?

Svaret står kanske delvis att finna i brist på tradition kring en levande krogkultur, men framför allt, och det är allvarligt, beror det på att en levande krogkultur och ekonomi för både krögaren och gästen är en ekvation som är mycket svår att få ihop. Vi har ett skattesystem som helt sonika gör det för dyrt att äta ute.

Restaurangföretagaren bedriver sin verksamhet under mycket tuffa ekonomiska villkor. Skattebördan är synnerligen kännbar och en av de skatter som slår hårdast mot oss och mot våra gäster är restaurang-momsen. Den drabbar gästen i form av högre pris och den drabbar oss krögare i form av uteblivna kunder och, inte minst, i form av snedvriden konkurrens.

Beställer en av våra gäster in en kycklingsallad beskattas den med 25 procents moms.

Skulle samma gäst köpa en likadan salladstallrik, men inplastad och såld i en matbutik räknas den som livsmedel och beskattas med 12 procents moms.

Skattesystemet gör alltså skillnad på mat och mat! De som vill gå ut på restaurang för att äta tillsammans straffbeskattas med en högre momssats än om de handlat hem maten. Det hänger inte ihop - och det är definitivt inte rättvist.

Lagad mat är inte det enda exemplet på produkter och tjänster som har olika moms-satser i olika sammanhang. På kulturområdet är momsen högre om man dansar till musik än om man sitter stilla och lyssnar på en konsert. Lika ologiskt är det att skidliftar beskattas med 12 procents moms medan all annan idrottsverksamhet har en momssats på 6 procent.

Detta märkliga och mycket komplexa system för mervärdesbeskattning, där Sverige dessutom generellt sett ligger på EU:s högsta nivåer och när det gäller restaurangmomsen ligger allra högst, har glädjande nog börjat uppmärk-sammas av våra politiker.

Under våren gav skatteutskottet regeringen i uppdrag att se över tillämpningen av momssatserna i en särskild utredning, Detta är något som vi i restaurangbranschen givetvis välkomnar.

Momssatserna måste vara lika för snarlika verksamheter som direkt konkurrerar med varandra! Och momsen på restaurangmat måste sänkas till en rimlig nivå.

En sänkt restaurangmoms kommer inte - vare sig på kort eller på lång sikt - att innebära uteblivna intäkter för staten, utan tvärtom ge branschen en skjuts i rätt riktning.

Rimliga priser ger fler och nöjdare gäster, ökad omsättning i branschen, fler arbetstillfällen och mer pengar i statskassan. Det är svårt att se hur man kan välja att avstå från ett sådant alternativ.

INGEMAR EBERSTÅL

Mer läsning

Annons