Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk farten, bilister!

Annons

Lätta på gasen trafikanter! Och håll avstånden! Uppmaningen kommer från flera yrkestrafikanter som har sitt arbete på vägen mellan Falun och Borlänge, exempelvis taxiföraren Hans Geschwind, som i regel kör sträckan flera gånger per dag:

- Nog lär du räkna med tio minuter extra dagtid, säger han.

Enligt Geschwind är många trafikanter dåliga på att hålla avståndet och han ser ofta förare som intresserar sig lite väl mycket för själva vägbygget.

Vägverkets Mats Lögdahl konstaterar att antalet köolyckor har ökat och han ser hastigheten som en bidragande orsak.

- Många har lite för bråttom och håller inte våra tillfälliga hastighetsbegränsningar. Om alla tog det lite lugnare så skulle trafiken flyta bättre, säger han och fortsätter:

- Då skulle det också bli en trevligare arbetsmiljö för vår personal.

Vägbygget håller tidsplanen, vilket innebär att delar av de nya vägavsnitten kan börja användas redan om tre-fyra veckor. December till mars går bygget på sparlåga för att ta ny fart i april.

- Stora delar av sträckan kan vara klar om ett år, men helt klar blir den först hösten 2006, säger Lögdahl.

Dalatrafiks planeringschef Björn Floresjö ser fram emot den nya vägen och hoppas på resenärernas förståelse under tiden.

- Vi har justerat våra tidtabeller med tre till fem minuter och än så länge har det fungerat. Grävningen vid Gruvrondellen har varit lite bekymmersam, men det verkar som om privatbilisterna börjar välja andra alternativ för att slippa köa upp mot Gruvrondellen, säger han.

En som valt bort Gruvrondellen är Pelle Wallström som kör lastbil för Schenker och passerar vägbygget fyra gånger varje dag:

- Det kan vara trafikstockning på Gruvgatan upp mot rondellen, så jag brukar välja Källviksvägen i stället, säger han.

Ambulansen i Borlänge, som gör hela 30-32 enkelresor på sträckan per dygn, har hittills inte haft problem längs vägen.

- Vissa tider är det knöligt att komma fram och någon minuts försening kan det säkert bli, men större delen av medtrafikanterna sköter sig och är behjälpliga när vi kommer. Det är inte värre än att åka på prio ett-larm i stan, säger ambulanschef Sten-Ivan Bodegrim.

Trafikpolisen kontrollerade trafiken när bygget drog i gång i våras. Kontrollerna satte sina spår, enligt trafikpolischef Kjell Larsson som för närvarande inte planerar några nya insatser.

- Vi tycker att det rullar på bra och vill ge en stor eloge till vägarbetarna för det, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons