Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sångspel om heliga Birgitta blev en succé

Annons

För 24 år sedan satte läraren Tommy Lindqvist upp sångspelet om Heliga Birgittas liv. Det bygger på Ingrid Ydén-Sandgrens bok "En krona av guld".

- Och nu när det var jubileum för den heliga Birgitta var det dags att damma av spelet och sätta upp det igen. Och det håller än i dag, säger Tommy Lindqvist.

Och passligt nog hade han den mycket sångbegåvade klassen 4C till sitt förfogande. Tillsammans med lärarkollegorna Meta Tosteman och Anna-Stina Lindman började de arbeta på spelet tillsammans med de 24 eleverna.

De besökte Birgittagården, läste in sig extra noga på den heliga Birgittas liv och sydde kläder och sjöng och sjöng och lärde in spelets taltexter.

I tre månader höll de på innan det var dags att framföra sångspelet i skolan. I går var det dags att visa upp vad de kunde för en bredare publik i Hosjö kyrka. På plats fanns också tre systrar från Birgittagården och det fick det att pirra lite extra av nervositet hos de unga artisterna.

Men av nervositeten märktes inte ett dugg. Ingen stakade sig eller glömde texter fast de hade fullt sjå att hinna med alla klädbyten till de olika scenerna. Speciellt imponerande var spelets huvudperson den heliga Birgitta som spelades av Tove Fridman. Hennes klara fina röst fyllde kyrkan och man undrar vad månne bliva av detta barn.

Birgittasystrarna var imponerade av barnens spel.

- Fantastiskt, utmärkt, utbrast de efter föreställningen som drog ner långa, varma och mycket välförtjänta applåder.

Klassen fick också en extra belöning i form av 1 000 kronor av församlingen för sin insats.

I höst vill Birgittasystrarna att klassen uppför spelet på klostrets höstmarknad och sedan kan det också bli ett framförande i Vika kyrka.

Vad mer denna sångglada klass ska göra är en öppen fråga.

- Ja, vi har dem i två år till så det är bara att njuta, säger Meta Tosteby.

- Vi håller på att skoja om att vi nog tar musikalen Chess nästa år, säger Tommy Lindqvist.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons