Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och dans på programmet

Annons

De finska föreningarnas verksamhet här i Sverige stod på topp under 60- och 70-talen då arbetskraftsinvandringen från vårt östra broderland var som störst.

På senare år har dock verksamheten minskat en aning i omfång beroende på att finlandssvenskarna blivit äldre samtidigt som invandringen därifrån minskat.

Men trots det anordnas varje år en särskild dag med fokus på finländsk kultur. Inom södra Norrlands distrikt har arrangemangslotten i år fallit på Borlänge. Något som i mångt och mycket beror på att verksamheten här trots allt är ganska livlig.

- Även om vi numera har betydligt färre medlemmar än för 20 år sedan så är vi en av distriktets största föreningar. Att få stå som värd för kulturdagen ser vi givetvis fram emot. Senast vi stod som arrangör var 1996, säger Aarne Mäkiselkä.

Kulturdagen genomförs i Hagaskolan dit en rad deltagare är inbjudna. Förutom Borlänge Finska Förenings blandade kör så finns också barnkören Kuperkeikka, dansgruppen Karkelo, byspelmän från Hofors samt ett antal olika teatergrupper på plats.

Att just sång och dans är lite typiskt för den finska kulturen bekräftas inte minst av Aarne Mäkiselkä som själv ska göra några framträdanden.

- Dels ska jag sjunga "Skogsmannens sång" med vilken jag vann pris för som 10-åring i Kvarnsvedens Folkets Hus. Det ska bli roligt att sjunga den igen. Dessutom gör jag andra soloframträdanden där jag ackompanjeras av Stefan Tallberg på piano.

Den finska kulturdagen, vars entré är gratis, avslutas på lördagskvällen med en danskväll i Kvarnsvedens Folkets hus.

- Självklart är alla välkomna och jag tror det kan komma en hel del folk då vi redan märkt att intresset är stort, avslutar Aarne Mäkiselkä.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons