Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång från Medelhavet på frukostmenyn

Annons

Det kunde ha varit vilken grekisk restaurang som helst, med 30 grader i skuggan, en kopp kaffe och fyra gatumusikanter som spelade underbar musik.

Men ute föll regnet så tungt så tungt. Ett 70-tal personer fanns på plats på torsdagens sommarfrukost. Och kanske var det lättare för dem att drömma sig bort till varmare länder med musiken som tankens resekamrat.

Gruppen Meraklides namn kommer från ett grekiskt ord som betyder lust och passion. Dess medlemmar kommer allihop från Sverige. Eller "inte en grek så långt ögat når", som någon i publiken uttryckte det.

Men spela och sjunga det kunde de. På grekiska. Om Grekland.

Musikstilen rebétika kommer från utkanternas Grekland, från hamnområdena och fängelsemiljöerna.

Och passionen som uttrycks känns tillbakahållen men paradoxalt nog ändå intensiv.

Med instrumenten bouzouki, dragspel, gitarr och tamburiner lyckas de fyra musikanterna från Stockholm skapa en stämning som gör att det rycker i åtminstone en del av de 140 fötterna under borden. Att högtalartekniken krånglade gjorde denna morgon absolut ingenting.

Medlemmarna Britt Ronström, Mats Einarsson, Leif Eriksson och Anders Sjöberg blev frälsta av den grekiska musiken redan på 70-talet och har sedan 1995 varit en grupp.

Och den här kvällen fick de, precis som vid förra besöket på biblioteket, finna sig att bli inropade igen. Alla ville ha mera klides.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons