Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång, dans och kamp - Capoeira

Annons

Capoeira är en kampsport där dans, akrobatik, sång och spel på det ensträngade instrumentet berimbao blandas.

Enligt myten "uppfanns" Capoeiran av afrikanska slavar i Brasilien i kampen mot de portugisiska förtryckarna. För att kamouflera att träningen rörde sig om slag och sparkar inkorporerades de i musik och dans, vilka blivit en lika viktig del av capoeirakulturen som själva kampen.

Precis som i andra kampsporter finns olika graderingar beroende på hur länge och framgångsrikt man har utövat sporten. Graderna följer den brasilianska flaggans färger, grönt, gult, blått och vitt. För att få vitt bälte krävs ungefär tjugo års hård träning, menar Bergamota.

- Capoeira är i dag den största sporten i Brasilien efter fotbollen, vilket betyder att den är väldigt stor, berättar Bergamota.

- Capoeiran har också spridits över hela världen, och mästaren Lobão (vargen) i vår gren av Capoeira är just nu i USA för att lära ut.

Bergamota studerar sina svenska elever och visar ibland hur en rörelse ska göras. Han instruerar på en blandning av portugisiska och engelska. Ibland översätter David Svensson, som kan flytande portugisiska. Han kommer ursprungligen från São Paulo i Brasilien men bor sedan åtta år i Ludvika.

David Svensson (med artistnamnet Montanha) är en av de som var med och startade capoeiragruppen Besouro Mangangá i Ludvika för fem år sedan.

- Vi har jobbat länge för att kunna ta hit en instruktör från Brasilien och nu har vi äntligen lyckats, säger han.

Träningspasset avslutas i en så kallad Roda (cirkel) där två capoeiristas "spelar" mot varandra i mitten av cirkeln och de andra står runtomkring och spelar och sjunger.

- Jag är imponerad av energin i den här gruppen, säger Bergamota.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons