Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanering kan leda till dödsolyckor

Annons

Man konstaterar att en sanering av Myran och övningsområdet är ett mycket farligt arbete som är förenat med stor risk för personskador.

Man kan inte heller garantera att det är riskfritt för allmänheten att gå omkring på det aktuella området.

Överstelöjtnant Otto Schalling:

"Ett mycket farligt arbete som är förenat med stor risk för personskador, som bara för utföras av kompetent personal.".

Så beskriver höga militärer jobbet att städa Myran och övriga delar av I 13:s gamla övningsområde.

"Ska inte militären börja städa av området någon gång så vi kan bygga vår golfbana!"

Det är en vanlig reaktion bland golfintresserade i Falun.

Men den information som försvarsmakten nu ger visar att det kan ta mycket lång tid innan drömmen om en golfbana blir verklighet.

Att sanera det aktuella området bedöms som mycket riskfyllt, om man inte gör det absolut på rätt sätt.

- Detta är ett mycket farligt arbete. I samhället i dag pratar man om en allmän risk att folk dör i trafiken eller blir innebrända. Här pratar vi om hur stor risk för personskada det innebär att röja upp ett sådant här övningsområde. I dag har vi ingen aning om vilka övningar som under årens lopp skett i det aktuella området, säger överstelöjtnant Otto Schalling, som handlägger ärenden kring osprängd ammunition vid försvarsmakten i Stockholm.

Han tar som ett exempel att det sedan 1960-talet har pågått ett saneringsarbete efter militärens övningar på Järvafältet i Stockholm. Nyligen hittades en livsfarlig skarp granat som avfyrades någon gång mellan 1918 och 1925.

- Det visar att granaterna kan ligga kvar mycket länge i marken, säger han.

Kan du garantera att det är ofarligt att vandra över Myran och andra delar av övningsområdet?

- (Tystnad). En mycket bra fråga som jag inte kan svara på. Jag vet bara att de olyckor som hänt i Sverige med blindgångare har inträffat genom att folk tagit upp den osprängda ammunitionen, säger Otto Schalling.

Han får medhåll av kollegan överste Hans Österling:

- Det är inte ovanligt att folk hittar blindgångare på våra övningsområden. Det kommer säkert också att hända i Falun. Därför är det viktigt att poängtera att man inte ska röra något man tycker ser mystiskt ut.

Hans Österling anser också att planerna på en golfbana i Falun låter som ett farligt projekt.

- De som kommer att gräva i marken för en golfbana bör nog vara extra försiktiga eftersom det är ett mycket farligt jobb.

Inom försvaret pågår nu en så kallad riskanalys som ska fungera som underlag för hur militären i framtiden ska sanera sina övningsområden. Den utredningen hoppas man blir klar i vår.

- Sedan börjar arbetet med att mer konkret studera förhållandena i Falun, säger Otto Schalling. Man vill veta exakt hur farligt ett sådant arbete blir och kostnaderna för detta.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons