Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sands onsdagsmålare

Annons

Några har fallit bort under resans gång, men kvar finns fyra tappra, nämligen Bo Thorngren, 65, Ing-var Norén, 63, Rolf Sandström, 66, och Kjell Bergdahl, 60.

- Vi som tålde att bli kommenterade och som trivdes ihop har fortsatt att träffas, säger Bo Thorngren, pensionerad lärare som brinner för konsten.

Varannan onsdag träffas målargänget under mottot, "att måla tillsammans är väl ingen konst".

Veteranerna har lärt sig en hel del genom åren. De har provat på både olje-, akvarellmålning, grafik och skulptur.

- Vi har väldigt roligt tillsammans. Att måla är ett sätt att umgås, det är en skön avkoppling, vi pratar mycket mellan penseldragen och har allmänt trevligt. Vi reser också en del för att hitta inspiration för vårt målande.

- Vi har bland annat varit i Provence i Frankrike, vi har besökt Polen och några andra utländska städer, berättar Bo Thorngren.

Naturen har inspirerat Bo till många alster, sommarhuset i Kavelmora är förstås ett givet objekt. Dessutom målar han sina egna julkort.

Lika ivrig målare är Rolf Sandström från Sundborn, som gärna drar till västkusten för att hitta sina naturmotiv.

Kjell Bergdahl och Ingvar Norén, båda läkare till vardags, har lite förkärlek till porträtt.

På 16 år har det förstås hunnit blivit mängder av tavlor, och annan konst med för den delen, för veteranerna.

Och nu först, efter 16 år, vågar konstnärerna visa upp sina alster på en utställning. På lördag och söndag blir det öppet hus på galleri Haga, dit "maestro" själv, Lennart Sand, har inrett en ny ateljé.

- Egentligen är det andra utställningen - den första var för åtta år sedan ute på golfklubben, berättar läromästaren Lennart Sand.

Men det vill inte målaramatörerna kännas vid, det är först nu som man törs kliva fram i rampljuset och visa allmänheten vad man sysslat med under 16 års målande.

En förhandstitt säger dock - det är ingen konst att tycka om dessa målningar.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons