Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandras tårtor fick godkänt

Annons

Färggranna tårtor, frestande bakelser, chokladfigurer, wienerbröd, maränger och matbröd av olika sorter.

Det var bara några av alla de bakverk som blivande bagare på Hushagsgymnasiet visade upp och fick bedömda i går.

Eleverna i årskurs tre på livsmedelsprogrammets bageri- och konditoriinriktning hade förberett sig under två hektiska veckor inför den stora dagen då deras hantverk skulle bedömas och betyg-sättas av experter.

- Eleverna är duktiga. Det är imponerande hur de slitit inför den här dagen, säger lärarna Patrik Steen och Bengt Persson.

Borden i Hushagsgymnasiets cafeteria dignade av frestande bakverk av alla sorter.

De elva eleverna fick en och en gå runt och visa sina bakverk för Jan Berg, konditor från Bollnäs, och Bo Tjärnberg, konditor från Mora.

Med allvarliga miner vände och vred de på bakverken, ställde frågor till eleverna och satte betyg på en skala från ett till fem i protokollet. Kategorierna bestod av matbröd, kaffebröd, kavlade degar, småbröd, vispade massor, bitar, bakelser, tårtor och fritt valt arbete.

Först ut att bedömas var Sandra Eriksson.

- Tårtorna var roligast att göra, säger hon och visar upp en frukttårta och en gräddtårta.

- Det syns att du gillar att göra tårtor, säger Jan Berg.

Efter bedömningen belönades eleverna med diplom.

- Nu ska ni ut i verkligheten, ni har mycket roligt att lära. Sedan ska ni ta gesällbrevet, säger Jan Berg.

Hur stora är chanserna att få jobb efter skolan?

- De stora aktörerna har ju försvunnit från stan. Men några elever har genom sin praktik fått erbjudanden om att jobba extra på mindre konditorier och i livs- medelsbutiker, berättar Patrik Steen.

- För den som kan flytta finns hur mycket jobb som helst. Allra störst chans har den som öppnar eget.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons