Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandmoln ledde till larm och utryckning

Annons

Just på torsdagen, den 1 april, fick räddningstjänsten i Mora ett annorlunda utryckningsuppdrag.

På bakgården till First Hotell Mora åkte ett fordon omkring och sopade upp sand på asfalten. Ett arbete som svepte upp sandmoln.

Samtidigt kom en lastbil med ölleverans till hotellet. Chauffören gick in genom en källardörr till hotellet och vid samma tillfälle svepte sandmolnet in genom dörren. Det var tillräckligt för att en branddetektor skulle utlösas.

Enligt brandbefälet hade detektorn redan samlat på sig en del smuts i källarmiljön. Därmed var marginalen inte så stor för att detektorn skulle påverkas.

Till saken hör att hotellet anslutit större delen av sina detektorer till en central larmlagring. Genom avläsning av larmlagringen ska hotellets vaktmästare ha möjlighet att inom en minut avblåsa larmet och stoppa en utryckning. Problemet var att just detektorn i källaren ännu inte anslutits till larmlagringen utan detektorn gick direkt till Räddningstjänsten. Därav den snabba utryckningen.

Kunder ska

bussas till

köpcentrum

u Med gratis buss ska kunder lockas från Härjedalen och norra Dalarna till shopping i Mora. Lördagen den 22 maj utgår en buss tidigt på morgonen från Ytterhogdal. Sedan samlas folk in längs vägen och bussen anländer till Mora på förmiddagen. På eftermiddagen blir det returresa hem efter en heldag i Ovansiljans centralort.

Bakom idén står Mora köpcentrum. Enligt centrumledaren Mathz Ångman har Mora köpcentrum en styrgrupp som lanserar nya uppslag.

Ett av dessa är att locka nya kundgrupper till Mora centrum.

Från Ytterhogdal går färden via Älvros, Sveg, Lillhärdal, Särna och Älvdalen ned till Mora.

Den aktuella dagen håller affärerna extra öppet enligt konceptet långlördag.

Vid årsmötet på tisdag kväll formerades den nya styrelsen. Hans Lissel sitter kvar som ordförande. Nyvald ledamot blev chefen för Åhlens varuhus Irene Andersson. Efter några års uppehåll återkommer Börje Elofsson i styrelsen.

Sädesärlan

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons