Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sandlopporna" ofarliga

Annons

Men, det är inga loppor som bits. Det är en ofarlig parasit, som kan ge utslag som påminner om myggbett.

Det är Jan Hårdén, som för Kittans och Lidens bystugeförening, tagit reda på lite mer fakta om "sandlopporna".

- Även vid badplatsen i Liden i samma sjö, har vi haft en del fall, även om det är mest förekommande där det är lite långgrunt, berättar han.

- Det var när det gick rykten om att utslagen kunde vara farliga, som jag började forska lite i det, berättar han.

Det han fick fram var att "loppbetten" är en ofarlig och självläkande åkomma som orsakas av cerkarier, som är larvstadiet av en inälvsmask, fågelbilharzia, hos fåglar. Symptomen kallas "badklåda". Cerkarier, som denna irriterande varelse kallas i dagligt tal, finns i många sjöar, inte bara i Sverige utan också i övriga Europa.

Via fåglarnas avföring kommer äggen till denna parasit ut i vattnet i en sjö där de kläcks och sedan letar upp sötvattensnäckor där de lever denna andra del av sitt liv.

När vattentemperaturen är den rätta frigörs så cerkarierna, ibland i stora mängder, och flyter omkring i vattnet. De små larverna börjar leta efter sjöfåglar i ytvattnet, gärna nära stranden där vattnet är varmt. Hittar de en fågel så tränger de in genom huden och en ny generation parasiter utvecklas inne i fågeln.

När ett litet barn, som ju håller till nära stranden, kommer in bland cerkarierna kan parasiten lockas att försöka tränga in i människans hud i stället.

- De är bara 0,2 millimeter stora och dör när de försöker tränga sig in i en människas hud, säger Jan Hårdén.

Det är då symptomen för badklåda uppstår. Små, myggbettsliknande utslag, som hos en del nästan inte känns och hos andra kan klia ordentligt.

- Men det är ofarligt och självläkande, skriver Jan Hårdén på kommunens hemsida.

Det finns ingen behandling mot badklåda. Men symptomen kan lindras genom ättika, klådstillande medel eller antiallergiska medel. Normalt går symptomen över på någon vecka.

Symptomen kan bli värre om man tidigare utsatts för cerkarier och blivit överkänslig.

De små cerkarierna är endast 0,2 millimeter långa och kan inte ses med blotta ögat. Smittskyddsinstitutet rekommenderar inte att man undviker bad och offentliga bad behöver inte stänga om folk fått badklåda. Ute på djupare vatten är förekomsten av cerkarier betydligt mindre varför vuxna drabbas mindre ofta.

Information om badklåda finns på Älvdalens kommuns och Smittskyddsinstitutets hemsidor.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons