Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sandloppor" är ofarliga fågelparasiter

Annons

Varje år förekommer rapporter om att barn blivit bitna av "sandloppor" vid Grundsand, den populära badplatsen vid Nässjöns västra strand. Även i år har barn drabbats av utslag.

Men, det är inga loppor som bits utan en ofarlig parasit, som kan ge myggbettsliknande utslag.

Jan Hårdén tog reda på lite mer fakta om "sandlopporna" för Kittans och Lidens bystugeförening.

- Även i Liden vid samma sjö, har vi haft en del fall, även om det är mest förekommande där det är långgrunt, berättar han.

- Det var när det gick rykten om att utslagen kunde vara farliga, som jag började forska lite i det, berättar han.

Och det han fick fram var att "loppbetten" är en ofarlig åkomma som orsakas av Cerkarier, som är larvstadiet av en inälvsmask, fågelbilharzia" hos fåglar. Symptomen kallas "badklåda". Cerkarier, som denna irriterande varelse kallas, finns inte bara i Sverige utan också i övriga Europa.

Via fåglarnas avföring kommer äggen till denna parasit ut i vattnet i en sjö där de kläcks och sedan letar upp sötvattensnäckor där de lever denna andra del av sitt liv.

De små larverna börjar leta efter sjöfåglar i ytvattnet, gärna nära stranden där vattnet är varmt. Hittar de en fågel så tränger de in genom huden och en ny generation parasiter utvecklas inne i fågeln.

När ett litet barn, som ju håller till nära stranden, kommer in bland Cerkarierna kan parasiten lockas att försöka tränga in i människans hud i stället.

- De är bara 0,2 millimeter stora och dör när de försöker tränga sig in i en människas hud, säger Jan Hårdén.

Det är då symptomen för badklåda uppstår. Små, myggbettsliknande utslag, som hos en del nästan inte känns och hos andra kan klia ordentligt.

- Men det är ofarligt och självläkande, skriver Jan Hårdén på kommunens hemsida.

De små Cerkarierna är endast 0,2 millimeter långa och kan inte ses med blotta ögat. Smittskyddsinstitutet rekommenderar inte att man undviker bad och offentliga bad behöver inte stänga om folk fått badklåda. På djupare vatten är förekomsten av Cerkarier betydligt mindre varför vuxna drabbas mindre ofta.

Information om badklåda finns på Älvdalens kommuns och Smittskyddsinstitutets hemsidor.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons