Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandlådedebatt om älghägn

Annons

Jag var på torsdag kväll på ett öppet möte i Långshyttan angående ett planerat älghägn som eventuellt ska byggas i Nordviken, i Långshyttans utkant. Vissa kom dit med stridsyxan i högsta hugg redo att slåss, redan innan Daniel Svensson fått presentera hur han tänkt sig alltihop.

Efter Daniels information så var det dags för frågestund. Många av frågorna började "ryktena säger att..." , man har alltså setat hemma och retat upp sig på saker baserat på rykten.

Sorgligt tycker jag, men det är inte ett helt ovanligt fenomen bland vissa Långshyttebor att det blir på det här viset.

Mötet var ett informationsmöte för alla boende i området där alla skulle få en klar bild om hur bygget skulle kunna se ut. Några av åhörarna visste redan när de kom, innan informationen, hur allt skulle bli. Det mesta baserat på information från olika felaktiga rykten.

Någon påstod att projektet hade mörkats ned, dolts för de boende i Nordviken, att projektet hade pågått i flera år utan att de närboende fått veta något.

Alla som någon gång har gjort en bygglovsansökan vet att det först ska utredas av kommunens tjänstemän, innan grannar och andra berörda tillfrågas. Efter att all information samlats, inklusive grannars synpunkter och önskemål, ges informationen till politikerna som fattar beslut.

Det finns väl ingen anledning att fråga grannen om ett bygge innan kommunen gett synpunkter om hur bygget får se ut. Det är ju först efter diskussionerna med byggnadsnämnden som man vet hur utseende, storlek, placering och så vidare kommer att vara.

Tror att alla med mig har full förståelse för att de boende på Klotmästargränd inte vill ha ökad trafik på gatan utanför deras fastigheter. Men under diskussionens gång dök det upp en bra idé från en av åhörarna om att det vore lämpligare med en annan infart än den som var tänkt från början.

En infart med tillhörande parkering norr om Nordviken skulle innebära att ingen ökad trafik skulle uppstå i byn. Trots att byn inte drabbas av bygget med en sådan lösning så fanns det motstånd bland vissa.

Jag tycker att vi Långshyttebor ska göra så mycket vi kan för att hjälpa dem som vill satsa på samhället Långshyttan i stället för att lägga massa energi på att förhindra.

Svälja avundsjukan och glädjas åt dem som lyckas. Med den utflytt av invånare som vi haft under de senaste åren bör vi göra allt för att få Långshyttan attraktivare igen. Tänk er om inte Ica Mathyttan, för att bara ta ett exempel, ser någon möjlighet att fortsätta att bedriva sin verksamhet här i Långshyttan.

Alla gamla som unga måste ta sig till Hedemora för att handla plus att cirka tio personer blir utan arbete.

Med anledning av ovanstående så tycker jag att vi ska hjälpa och uppmuntra Daniel att komma till en lösning som alla är nöjda med, så att projektet kan fortgå och färdigställas. Allt för ett bättre och trevligare Långshyttan.

JONAS LINDBLOM

Mer läsning

Annons