Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sändare och cancer

Annons

Fem allmänläkare i tyska byn Naila med 8 500 invånare har presenterat en studie över hälsoeffekter på människor bosatta inom 400 meter från mobilsändare. Man ville pröva om närboende till sändarmaster löpte större risk att drabbas av cancersjukdomar. Som underlag till studien användes uppgifter från försäkringskassan under åren 1994 - 2000. Totalt ingick 967 personer i studien.

Det framkom att boende inom 400 meter från en basstation löpte en signifikant högre risk att drabbas av cancer än personer som bodde längre ifrån.

Patienterna som insjuknat i cancer var dessutom åtta år yngre än de i referensgruppen, som bodde längre från masten.

Studien visade att risken att insjukna i cancer blev tre gånger större på fem år efter att man tagit sändaren i drift. Detta för de närboende till sändarstationen.

Läkargruppen efterlyser nu flera större epidemiologiska studier med stöd av myndigheter, för att säkrare uppskatta riskerna för hela befolkningen.

Tips till alla som är onormalt trötta! Köp inte en nummerpresentatör och placera den för nära dig. Den kan göra att man blir onormalt trött. Man tänker inte på att den strålar.

ELAISA

Mer läsning

Annons