Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan ska ge friskare personal

Annons

Arbetsmiljösamordnaren Arne Carlsson tog initiativ till studiecirkelverksamheten. Initiativet fick ett positivt gensvar från serviceförvaltningens chef Sören Eriksson. Efter att företrädare för Kommunal, serviceförvaltningen och ABF blivit överens om cirkelns ämnesmässiga innehåll fick arbetstagarna, även icke anslutna till Kommunal, en inbjudan.

Av inbjudan framgick att den tänkta diskussionen skulle handla om det fackliga medlemskapet, om arbetsmiljön och om "vad och vilka faktorer som påverkar mitt mående och hur jag kan påverka dem".

Inbjudan resulterade i tre studiecirklar med sammanlagt 30-talet deltagare. Varje cirkel träffades fem gånger och de områden som diskuterades under de fem sammankomsterna var:

r Arbetsmiljö och samverkan

r Fackföreningen och arbetslivslagstiftningen.

r Hur är vi försäkrade på jobbet och fritiden?

r Hur samarbetar vi och vad påverkar detta?

r Hur kan vi påverka vår hälsa?

Kostnaderna för de resurspersoner som medverkade svarade arbetsgivaren för.

Ulla-Kari Pontén har 14 års erfarenhet som sjuksköterska inom företagshälsovården. Vid sammankomsten "Hur samarbetar vi och vad påverkar detta" behandlade hon de olika faktorer som påverkar vårt förhållande på arbetsplatsen. Vid sidan av en god fysisk- och psykosocial arbetsmiljö är det också viktigt att se hur privatlivet påverkar vårt arbetsliv. Närmare utvecklade hon vad det är som stressar oss och vilka psykiska och fysiska reaktioner det kan ge och varför vi i sådana situationer reagerar som vi gör.

Med ledning av frågorna "När känner du press", "Hur reagerar du - beteende" och "Hur reagerar du kroppsligt", fick cirkeldeltagarna fram ett facit över reaktioner som de kände till av egen erfarenhet.

Cirkelverksamheten avslutades med gemensam sammankomst under rubriken "Hur kan vi påverka vår hälsa". Jonas Erixon från Rikscorpen medverkade.

Han behandlade stress ur ett individ-, grupp- och organisationsperspektiv. Den teoretiska framställningen varvades med praktiska illustrationer. Vid utvärderingen av det gemensamma utbildningsprojektet är den skriftliga kurs-kritik cirkeldeltagarna avlämnat till ABF ett viktigt underlag för bedömning om liknande projekt borde prövas i övriga förvaltningar inom kommunen. Denna utvärdering borde intressera arbetsgivare och fack i andra dalakommuner

SVANTE PEDERSSON

Mer läsning

Annons