Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan ska förebygga brott

Annons

Grannsamverkan är ett sätt att skydda från bland annat inbrott och stölder.

Det skapas ett socialt nät i ett bostadsområde som gör att det finns ögon som ser saker och kan tipsa andra boende, men även polisen.

- Skottdramat här förra sommaren, som tyvärr inträffade, hade ändå det positiva med sig att alla började bry sig om varandra, berättar Lena Hellström, en av de boende i området.

Hon är även en av de drivande i frågan om grannsamverkan.

Lars-Göran Jansson tog upp vad som är viktigt i förebyggande av brott. Till exempel märkning av värdefulla saker.

Om ett inbrott sker är chansen även större att få tillbaka sina grejer. Vill man inte märka en sak med märkpenna är ett foto på ägodelarna bra att ha.

Frågor om lås, belysning, yttermiljöer där folk inte så lätt kan ta sig fram utan att synas är annat viktigt för att förebygga brott.

- Släpp aldrig in någon i lägenheten som du inte vill ha in, manade Jansson.

Det har hänt att folk bland annat gått omkring och sålt blommor, teckningar och annat. Man vet aldrig vilka syfte de har.

Lennart Eriksson från fastighetsägaren Säterbostäder fick en fråga om den tidigare utlovade förbättringen av utomhusbelysningen.

Belysningen ska sättas upp under året, lovade han.

Arbetet med grannsamverkan i området går vidare. Om möjligt ska det utses en eller flera kontaktpersoner i varje ingång.

En ringkedja ska organiseras och information ska gå ut till alla boende för att få igång en väl fungerande grannsamverkan.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons