Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan i miljöarbetet

Annons

- Vi klarar inte av allt som staten lägger på oss, därför tvingas vi till samarbeten. Den yttersta konsekvensen är kommunsammanslagningar, men det är nog några mandatperioder bort, säger Sven-Gunnar Håkansson, kommunalråd i Säter.

I går träffades förvaltningscheferna och de ledande politikerna från miljönämnderna i de tre kommunerna.

- Vi beslutade att utredningen bör gå vidare. Jag ser positivt på att slå ihop de här tre kommunernas miljöförvaltningar till en gemensam. Går allt som på räls kan detta bli verklighet till årsskiftet, säger Göran Tägtström, ordförande i miljönämnden i Borlänge.

- Det har ju riktats kritik mot att kommuner, främst mindre kommuner, inte klarar av att sköta tillsynen. Med ett gemensamt kontor breddar vi vår kompetens vilket är väldigt viktigt.

Vid Mittdalarnas senaste möte togs beslut om att gå vidare med det alternativ som innebär en enda förvaltning, men ingen gemensam politisk nämnd. Varje kommun ska fortfarande ha sina nämnder kvar.

Kommunchefen i Gagnef, Bertil Stoltz, berättar att ett färdigt förslag till det gemensamma miljökontoret sannolikt kommer under hösten.

Mycket talar för att kontoret kommer att placeras i Borlänge.

- Jag tror att det är viktigt att Mittdalarna tar en principiell ställning när det gäller att fördela arbetstillfällen rättvist mellan våra fem kommuner. Man får acceptera att den här formen av expertfunktion passar bättre i en större kommun. Men om man tänker tanken på en gemensam växel skulle en sådan mycket väl kunna finnas i Säter eller Gagnef, säger Anders Ahlgren, kommunalråd i Gagnef.

Han tror att samarbetet med ett gemensamt miljökontor bara är början.

- Detta är ett område som lämpar sig väl för ett samarbete. Det är ett expertinriktat område. Vi kommer att få se fler sådana samarbeten. Det måste vi för att kunna lösa kommunernas ekonomi, säger Anders Ahlgren, kommunalråd i Gagnef.

- Vi är tvingade till fler samarbeten. Staten lägger på oss en massa uppdrag, som vi små kommuner inte klarar. Alla tre miljökontor har begärt att få utöka antalet anställda, för att kunna sköta sina åttaganden. Vi kanske inte spar några pengar genom att slå ihop kontoren. Men vi höjer kompetensen och tillgängligheten, blir inte lika sårbara, och kanske inte behöver skjuta till lika mycket pengar som vi annars skulle behöva de kommande åren, säger Sven-Gunnar Håkansson.

Han har tidigare varit ute och pratat om kommunsammanlslagningar.

- Men det är några mandatperioder bort. Till dess måste vi samarbeta allt mer .

Fotnot: Mittdalarna är en samarbetskommitté som består av kommunerna Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef och Säter.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons