Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan är nyckelordet i barn- och ungdomsfrågor

Annons

Fritidsledare- och pedagoger, politiker, tjänstemän, kyrkfolk från olika församlingar, Mora ungdomsråd, föreningen föräldrar på stan, studieförbund, Mora köpcentrum. Nästan "alla" kom till Zornska fritidsklubben i onsdags kväll för att debattera "vad görs idag och vad kan göras bättre?" för barn och ungdomar i Mora.

När alla gick hem stod "samverkan" skrivet i luften och en förhoppning om att kunna göra mer gemensamt för barn och ungdomar, nu när man åtminstone har träffat varandra och vet vem som är vem.

Debattledaren Roger Zakrisson anslog tonen för kvällen, vilket gjorde att debatten inte blev någon traditionell pajkastning à la ställa mot väggen-debatt, utan snarare ett öppet och tillåtande samtal.

Det är inte enkelt ens att förklara vilka verksamheter som kommunen bedriver, eftersom barn- och ungdomsverksamhet, obligatorisk eller frivillig, är spridd över tre olika nämnders ansvarsområden: barn- och utbildningsnämnden, kulturnämnden (där kulturskolan Miranda, Slussen och Mediaverkstaden är senaste tillskotten) samt nya tuf, turist-, fritids- och ungdomsnämnden.

Att barn- och ungdomsfrågor i kommunen är uppdelade på tre nämnder som saknar en gemensam chef, kan ibland upplevas som problematiskt, att alla vill smita ifrån kostnaderna, enligt fritidspedagogen Simon Johansson.

Vid fritidsgården Slussen är personalen nöjd med att numera tillhöra kulturnämnden.

- Det känns naturligt och bra, sade fritidsledaren Pia Fältgård.

Jan-Eric Steen, förskole- och grundskolechef, rätade ut en del frågetecken kring skola och fritidsverksamhet.

Idag finns Zornska fritidsklubben för i huvudsak 10-12-åringar, fritidsgården Slussen för yngre tonåringar i 13-15-årsåldern och Kåken för 16-åringar och uppåt. I Kåken finns även en replokal för unga musiker. Kåken drivs numera ideellt av föreningen Föräldrar på stan, sedan kommunen av sparskäl bantat bort verksamheten.

Ovanstående är frivilliga verksamheter, som kommunen inte är tvingad av staten att bedriva.

- Vi får tuffare och tuffare att försvara de frivilliga, icke lagstyrda verksamheterna, sade Johan Eriksson (c), ordförande i tuf-nämnden, under vilken Kåken sorterar.

Fritids är däremot en obligatorisk verksamhet, där barn till och med mellanstadieåldern vistas före och efter skoldagens början.

Roger Zakrisson kastade ut frågan om de obligatoriska verksamheterna helst såg att föreningslivet tog hand om de frivilliga verksamheterna. Något egentligt svar gavs väl inte av de närvarande politikerna.

Det kom att handla ganska mycket om kommunens verksamheter, men även föreningslivet och då inte enbart idrottsföreningar, utan exempelvis de olika kyrkliga församlingarna som också bedriver omfattande ungdomsverksamhet, vilket bland andra Kersti Wikström från Fridhemskyrkan redogjorde för.

Vilka är experter på ungdomsfrågor i Mora kommun egentligen? Jo, ungdomarna själva.

- Efter påsk ska vi gå ut och fråga ungdomar vad de vill på ett seriöst sätt i en stor enkät för att få en plattform att stå på i det fortsatta arbetet, berättade Johan Eriksson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons