Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samsyn om pengarna

Annons

- Jag är kommunens svarta får, konstaterade socialchefen Ulf Johansson när han i fullmäktige tog ledamöterna med på en djupdykning i vilka problem hans förvaltning brottas med och varför det ständigt blir så stora underskott.

Enligt Ulf Johansson är Faluns omsorg inte alls så dyr jämfört med andra kommuner av liknande storlek. För äldreomsorgen ligger man exempelvis 14 miljoner kronor lägre än genomsnittet för den kommun-gruppen.

Det är i stället de ökade behoven som bland annat fler äldre och fler missbrukare, både vuxna och ungdomar, som måste tvångsomhändertas till stora kostnader. Och hur många omhändertagande det blir varje år är mycket svårt att beräkna framhöll han.

Det är just detta som gör att socialnämnden behöver 25 miljoner kronor extra nästa år, hävdade Sören Johansson (v).

Han såg sig själv som den ende oppositionsföreträdaren av den rätta ullen när nu majoriteten och den borgerliga oppositionen är så eniga om det mesta kring budgeten.

- Vi lägger hela tiden en budget som ger underskott. Vad är poängen med det? Man måste ju faktiskt lägga en budget som det finns en realistisk chans att klara, säger han.

Men socialnämnden behöver inte mer än de tre miljoner extra som man får till individ och familjeomsorgen som hanterar missbruksfrågor och tvångsomhändertagande.

Det framgick av Renée Anderssons förtroendeingivande redogörelse för alla de satsningar inom dessa områden som inletts och alla de sparåtgärder som socialnämnden satt i gång med.

Det höll inte Inger Nyqvist (v), som också sitter i socialnämnden, med om. När personalen inom äldreomsorgen bara får höra att det ska sparas så flyr de yngre yrket och de äldre blir sjukskrivna, ansåg hon. Hon tyckte det var futtigt att bara ge tre miljoner kronor extra till nämnden.

Men det blev inte mera pengar. Det visade den votering som fick avgöra frågan. Där stod vänstern ensamma i sitt krav på mera pengar.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons