Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämsta året någonsin

Annons

Just nu har Stiftelsen Vansbrohen 73 tomma lägenheter och det är betydligt bättre än vid den här tiden förra året då nästan 100 lägenheter saknade hyresgäster. Läget lär förmodligen försämras något under sommaren då en del som studerat här försvinner, men de kommer nya studerande till hösten.

För 2001 redovisar Stiftelsen Vansbrohem en förlust på 2,9 miljoner kr, vilket kan jämföras med minus 107 000 kr år 2 000. Den samlade förlusten uppgår nu till 6,2 miljoner kr.

- Om det fortsätter lika illa som under 2001 är stiftelsens kapital förbrukat innan halvårsskiftet 2003, skriver revisorerna som påpekar att den dag skulderna överstiger värdet av tillgångarna ska en ansökan om likvidation lämnas till tingsrätten.

- Det handlar om strukturella problem som vi har små möjligheter att påverka, förklarar Jörgen Israelsson som är förvaltningschef på Stiftelsen Vansbrohem.

Jörgen kan glädja sig åt att fler lägenheter är uthyrda i år än förra året, men drygt 70 tomma lägenheter nu är ändå för mycket.

Vansbrohem har tidigare begärt hos kommunledningen att få riva ett hyreshus med 12 lägenheter på Grönalid. Frågan har diskuterats i ett par år men kommunledningen har ännu inte givit något klart besked. Men nu måste nog kommunen agera på något sätt snart.

- Om vi inte får riva hyreshuset måste kommunen stötta oss på något annat sätt, eventuellt genom att öka kapitalet, antingen genom pengar eller fastigheter, förklarar Jörgen Israelsson.

Vansbrohem har under de senaste fem åren gått miste om 12 miljoner kr på grund av outhyrda lägenhter. Kommunen har gått i borgen för Vansbrohem på

115 666 000 kr.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons