Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst i landet

Annons

Jag har i 17 år följt sjukvården i Dalarna. Särskilt de senaste åtta åren när landstingsmonopolet styrts enväldigt avfyra skrämmande vårdokunniga landstingsråd, tre sossar och en kommunist.

Deras vanstyre urartar mer och mer. Det kulminerade den 21 oktober förra året. På en halv A4-sida presenterades det vansinniga förslaget att lägga ner Dalarnas största och viktigaste vårdcentral, Tisken i Falun. Det var undertecknat utan förklaring av landstingsrådet Ingalill Persson och hennes två sossekollegor.

Tisken är oersättlig. Persson blev helt svarslös inför frågan vad som skulle komma i Tiskens ställe. Vad skulle hända med 16000 patienter som förra året fick 60000 behandlingar? Tisken gick med ett underskott på tolv miljoner, vilket sades vara anledningen.

Men det fanns 13,2 miljoner till Dalateatern förra året och 200 miljoner totalt till kultur och privata föreningar. Dessutom har man den 14 februari i år fått veta att landstinget skryter med att man gått 104 miljoner plus.

Sossarnas och kommunisternas landstingsråd, skrämda av proteststormen, säger nu att Tisken ska få vara kvar. Men ingen av de många vänner jag fått bland vårdcheferna som tack för mina många insändare under åren litar på pamparnas löfte. De tror att det kommer att ändras om de blir kvar efter valet i höst. Dalarna har det sämsta av alla landstingsstyrena i Sverige.

ERIC AF WETTERSTEDTRÄTTSKÄMPE

Mer läsning

Annons