Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst i hela landet

Annons

- Det är oacceptabelt att jämställdhetsarbetet inte kommit längre i Vansbro. Det är viktigt ur både mänsklig och demokratisk synpunkt, säger Katarina Gustavsson.

Nu är det ändå inte några direkt rykande färska siffror som SCB presenterar.

- Nej, den här statistiken togs fram 2002 och bygger till stor del på siffror från 2001. Att den först nu blivit högaktuell beror på att Aktuellt upptäckte de här siffrorna under ett öppet hus här på temat välfärden och gjorde ett inslag i tv där Vansbro pekades ut som sämst i landet, säger Birgitta Bergman vid SCB.

Gammal eller färsk statistik. Det är i vart fall den som senast är framtagen och visar att Vansbro ligger ohjälpligt sist.

Hur har då SCB mätt jämställdheten? Statistiken bygger på 15 parametrar där jämförelser gjorts mellan könen. Utbildningsnivåer, arbetslöshet, inkomst, ohälsotal, företagande och antalet förtroendevalda är några av de punkter som jämförts och som ligger till grund för resultatet.

"Jämställdhet mellan könen har en viktig och en central roll för hela utvecklingen i Vansbro kommun och i hela samhället i stort. Grunden för jämställdhet mellan kvinnor och män är alla människors lika värde. Detta gäller familjeliv, arbetsliv, och samhällslivet i övrigt", skriver Katarina Gustavsson nu i ett öppet brev till Gunnar Magnusson, där hon menar att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra alla politiska områden.

"Vi är övertygade om att den lavinartade ökningen av kvinnomisshandel, våldtäkter, och synen på kvinnan som ett sexualobjekt kan minska. Vi kräver att alla politiker i Vansbro med kommunalrådet i spetsen ska ta sitt ansvar", skriver Katarina Gustavsson i sitt brev till kommunalrådet.

- Vi har inte haft någon som arbetar med de här frågorna sedan i våras då Marianne Bergqvist slutade, säger Margareta Persson som för närvarande har jämställdhetsfrågan på sitt bord.

- Det här är inget uppdrag som man kan lägga på någon för att det ska finnas utan viktigast är att personen är genuint intresserad av jämställdhetsfrågor, säger Margareta Persson.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson är upptagen med den kraftigt mansdominerade sysslan, älgjakt, och har inte kunnat nås för en kommentar.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons