Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre resultat för Spendrups

Annons

Totalt blev det dock ett plus på 12 miljoner kronor. Detta tack vare försäljning av fastigheter. Företagets marknadsandelar ökade på såväl öl som vatten.

Spendrups är numera utköpt och avnoterat från börsen. Företaget är helägt av Spendrups Invest. Detta företag kontrollerar 95,9 procent av det totala antalet aktier och 98,1 procent av rösterna.

För att lösa in de resterande aktierna har företaget startat en process för tvångsinlösen.

I vinsten finns en realisationsvinst på fastighetsförsäljning på 30 miljoner kronor.

Sista kvartalet i fjol gav en vinst på 14 miljoner kronor men i den ingår då en realisationsvinst på 17 miljoner för en fastighetsförsäljning.

Plockas dessa realisationsvinster bort så ger fjärde kvartalet en förlust på 3 miljoner och för hela året blir minussiffran 18 miljoner.

Företaget har haft stora kostnader för uppstarten av Heineken och Virgin.

Vatten och läskmarknaden i Sverige ökar totalt sett. Sju respektive tre procent är ökningen här. Loka är företagets starka produkt och här ökade försäljningen med tre procent och har hela 33 procent av marknaden.

Ölmarknaden fortsätter att minska i Sverige. Tre procent gick den ner under 2001. Räknas gränshandeln in så blir det dock en ökning även på ölfronten. Starkölet tar här mer mark på bekostnad av det svagare ölet.

Spendrups ökade sin marknadsandel med tre procent och utgör nu 26 procent. Försäljningen på Systembolaget ökade med fem procent medan dagligvaruhandel och restaurang ökade med en procent.

En ny tappningslinje i Vårby för plastflaskor och en ny utrustning i Grängesberg för tillverkning av Heineken har gjort att investeringarna uppgick till 128 miljoner kronor.

Spendrups vinhandel visade på ett blygsamt resultat. 300 000 kronor blev överskottet att jämföra med åtta miljoner föregående år.

Aktieägarna får ingen utdelning utan styrelsen föreslår att vinstmedlen i sin helhet stannar kvar i företaget.

KARL ERIK ANESTEDT

Mer läsning

Annons