Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre kunskaper om brandsäkerhet

Annons

Under vårterminen 2005 fick 326 sexåringar utbildning i brandsäkerhet. Det kan jämföras med de 925 barn som förut årligen fick samma information.

- Givetvis är det en kostnadsfråga, men också ett försök att effektivisera verksamheten. Tanken var att i högre utsträckning använda utryckningspersonalen på brandstationerna, förklarar Markus Sandvik, räddningschef, räddningstjänsten Dala Mitt.

För att barnen ska få information om brandsäkerhet är skolorna i Falun, Borlänge och Säter nu tvungna att åka till brandstationerna.

Med de kommunala skolornas ansträngda budget är det lättare sagt än gjort.

- Fortsätter trenden med att vi når ut till färre barn är det ett problem. Det är fortfarande en omställningsperiod så vi väntar till årets slut med att utvärdera förändringen.

Räddningstjänstens sexårsverksamhet har funnits i över tio år.

I den grundläggande utbildningen lär sig barnen bland annat hur man på bästa sätt flyr eldsvådor, risker med bränder och vikten av att ha brandvarnare.

- Det är en bra kontakt för barnen med oss på räddningstjänsten. Jag hoppas att den får vara kvar och att den har framtiden för sig.

Om det fanns mer resurser skulle Markus Sandvik kunna tänka sig att ordna säkerhetsläger på somrarna för barnen.

- Vi har funderat på att ordna olika läger liknande sommarkollo för barnen. Där skulle de kunna lära sig brandsäkerhet, hjärt- och lugnräddning och simning, säger Markus Sandvik.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons