Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samordning för unga

Annons

Navigatorcentrum kallas Ungdomsstyrelsens nya satsning på att stödja ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Tanken är att ideella och offentliga resurser som finns inom kommunen ska samordnas på ett och samma ställe.

Till exempel kan det handla om att socialtjänsten och arbetsförmedlingen samarbetar så att ungdomarna slipper gå till olika handläggare. Pengarna som kommunen söker kan bland annat gå till studiebesök, seminarier och utbildningar och målet är att arbetsliv, föreningar och arbetsförmedling ska kunna samarbeta.

I Hedemora väljer man att kalla ett eventuellt framtida navigatorcentrum för Ryttaren. Pia Elmgren trycker bland annat på möjligheten att samordna praktikplatser för unga på ett och samma ställe. Dessutom vill man samordna myndigheter så att ungdomarna inte tvingas söka upp var och en av dessa utan kan få hjälp att snarare bli uppsökta.

Någon ny fysisk institution vill man dock inte bygga upp utan ser det snarare som ännu en möjlighet att samordna de resurser som redan finns. "Vår gemensamma ambition borde vara att gemensamt se till att alla ungdomar blir sedda och ingen ställs utanför eller ?hamnar mellan stolarna'. För att göra det krävs att ett nytt arbetssätt utvecklas. I stället för att varje enhet i kommunen ser sitt avgränsade uppdrag, måste alla tänka i termer av att ungdomens hela situation (arbete, hem/familj och fritid) ska fungera och att ett väl fungerande arbetsliv förutsätter positiv fritid och positiva relationer..." skriver man i sin ansökan till Ungdomsstyrelsen.

- Men pengarna kan ju också komma att användas för att bearbeta Ungdomsstyrelsens enkät som vi gjort bland unga i Hedemora, för att ordna en ny ungdomskonferens i vår eller för att göra studiebesök i andra kommuner. Men vi får väl först se om vi får några pengar, säger hon.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons