Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma slipshöger som bluffar om Irak och EMU

Annons

Så spelades hela denna kostsamma globala fars upp, med skytteldiplomati och vapeninspektörer. För varje svepskäl som USA radade upp - "innehav av massförstörelsevapen", "kopplingar till al Qaida", "Saddam är en skurk" - ropade det svenska etablissemanget JA!, halleluja och amen.

Detta etablissemang bestående av politiker från och med Göran Persson och högerut, näringslivets talesmän och borgerliga tidningars ledarskribenter. Slipshögern.

Med sina väloljade munläder lät de oss förstå att det är de som vet bäst, i kraft av sina höga positioner i samhället, och att alla invändningar mot USA:s regelbundna anfallskrig bara är utslag av illvillig antiamerikanism. Folkpartiet ville till och med sända svensk trupp till krigsalliansen.

När det i själva verket är slipshögern som låter sin världsbild styras av känslomässigt önsketänkande och av intressegemenskapen med det övriga västerländska etablissemanget. En världsbild som bara kan upprätthållas genom systematisk brist på källkritik, och genom bortträngning och förnekande av besvärande fakta.

Endera bottnar deras politiska falskspel i okunskap, det är illa nog. Eller så försöker man medvetet föra oss bakom ljuset. I bägge fallen förbrukar man stora delar av sitt förtroendekapital.

Samma slipshöger försöker nu skrämma oss med att det är kört för Sverige om vi inte genast går med i EMU-samarbetet.

Man uttalar sig tvärsäkert om sådant man inte kan veta något om. Man lägger munkavle på obekväma debattörer inför en folkomröstning. "Ett nej öppnar Sverige för vänsterpolitik", säger Bo Lundgren. "Ett nej hotar den offentliga sektorn", varnar Göran Persson.

Kanske visar sig EMU vara ett samarbetsprojekt med fler fördelar än nackdelar. Det vet vi ännu inte ett dyft om. Det enda vi vet är att om vi säger ja nu, så sitter vi fast.

Och att om vi säger nej, så kommer det nya folkomröstningar ända tills vi säger ja.

Och vad man numera kan vara riktigt säker på är, att när den självbelåtna slipshögern mobiliserar alla sina gemensamma resurser (med ett ansenligt inslag av ohederlighet), då finns det all anledning att dra öronen åt sig.

BO STAAF

Mer läsning

Annons