Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma sak med jobb som alkohol

Annons

Jag blir så trött på allt snack om arbetslösa hit och dit, elaka företag som inte anställer fler och tjänster som är för dyra. Jag ska visa några enkla siffror, så alla kan förstå varför inte fler anställs och varför varor inte är billigare i Sverige.

Fem anställda, utan direkt hög lön, kostar företaget cirka 1 440 000 per år. De pengarna måste in via varor eller tjänster.

Till det kommer kostander för redovisning, lokal, el, förbrukningsmaterial etcetera.

Men vi ska nu hålla oss enbart till lönerna. Av dessa 1 440 000 är det kvar 660 000 till de fem anställda när skatter och avgifter är dragna. Mindre än hälften.

Om en anställd, av en eller annan anledning, inte utför ett arbete som drar in lika mycket som denne kostar är detta förödande för ett litet företag.

Här har man den enkla förklaringen till varför småbarnsföräldrar har svårt att få jobb, ensamstående med barn, äldre, handikappade och så vidare.

Det är inget cyniskt tänkade från det lilla företaget utan handlar endast om överlevnad. Den anställde kostar så mycket på grund av alla avgifter och skatter att den som anställs måste vara produktiv.

Avgifter och skatter på en anställd är faktiskt på samma nivå som alkoholskatten. Och alla vet ju varför dessa avgifter är höga - för att hålla nere alkoholkonsumtionen.

Varenda person med lite vett borde då förstå att samma kostnad kring en anställning gör samma sak, hålla nera anställningstaken. Spriten tas in från utlandet, mycket arbete utförs som svartjobb. Behöver jag vara mer tydlig?

Avgifter och skatter på en anställd behövs för att hålla välfärden igång. Hur då? Genom att hålla åtta procent av befolkningen utanför arbetsmarknaden?

EGEN FÖRETAGARE

Mer läsning

Annons