Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma höjning till alla

Annons

Kommunal Dalarna ligger i startgroparna för lokala löneförhandlingar. Och lokalt har man inte gett upp vårens strejkkrav utan tänker satsa på rejäla lönehöjningar för alla medlemmar, inte bara de som enligt det centrala avtalet ska prioriteras (se faktaruta).

- Vi vet att kommunerna har det tufft ekonomiskt men vi vet också att det finns utrymme att höja lönerna. Det går att omprioritera, att förändra organisationen. Det är dags för Kommunalarna att få ut lite mer, säger Birgitta Sundkvist.

Att Kommunal Dalarna går ut med ett gemensamt sammanhållet lönekrav är helt nytt.

- Vi vet att arbetsgivarna håller kontakt, och dessutom har medlemmar och arbetsplatsombud efterfrågat samordning.

I linje med det centrala avtalet ställs också krav på att 14 000 kronor blir lägsta ingångslön:

- Det är ett problem att människor kommer in på för låga ingångslöner, vi får varje år avsätta pengar i potten för att höja upp deras löner, säger Annica Andersson, ombudsman.

Ytterligare ett mål i årets löneförhandlingar är att komma fram till befattningslöner, det vill säga en viss utbildningen eller en viss erfarenheten ska ge en viss bestämd lön. I dag finns det osakliga löneskillnader mellan medlemmar, det skiljer till exempel 1 000 konor i medellön mellan undersköterskor i olika dalakommuner.

- Kommunals medlemmar är tveksamma till individuella löner, säger Annica Andersson.

Många tycker att lönerna sätts godtyckligt och att det saknas styrande regler.

- Vi måste komma överens om vilka kriterier som ska styra, få fram lokala avtal, så att de individuella lönerna känns tryggare.

I november hoppas Kommunal Dalarna att förhandlingarna ska vara klara så att medlemmarna kan få sin nya lön till jul. Avtalet gäller dock från första juli och pengar kommer att betalas ut retroaktivt.

För de avtalslösa månaderna ska arbetsgivaren ersätta Kommunalas medlemmar med 1 000 kronor per person:

- Det är bara landstinget som har betalat ut den. Tusenlappen skulle betalas ut skyndsamt som plåster på såren för den avtalslösa perioden. Vi har fått många samtal om det här från besvikna medlemmar, säger Annica Andersson.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons