Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma el till olika pris

Annons


- Vi köper vår el på elbörsen Nordpool. Vi har trots Nordpools prishöjningar haft ett tillsvidarepris från oktober till den 20 januari som varit lägre än det vi sålt elen för. I december köpte vi in elen för 69,5 öre och sålde den för 29,2 öre.

- De som har tillsvidarepris har ett rörligt pris med en väldig fördröjning.

Under december var Nordpools genomsnittspris 66,8 öre och i Januari 64,3 öre. Toppnoteringen noterades den 6 januari med 104,1 öre. Den 20:e januari var priset 52,3 öre.

- Vi höjde den 20 januari och innan dess gick vi kraftigt back. När vi sänker priset längre fram i vår så sker det också med en fördröjning, säger Per Harrby som konstaterar att de förlorat mycket pengar.

- Det har tagit hårt. Det kommer snart att bli offentligt när bokslutet är klart, säger Harrby.

En av VB:s kunder Gunnar Flisberg tycker att hans leverantörs pris är skandalöst:

- VB-energi tar ut ett skandalöst högt pris för närvarande. Många villaägare som har elvärme och inte slutit långtidsavtal kommer att drabbas med räkningar i storleken 10 000 - 15 000 kr för två månaders förbrukning. Jag fick själv en räkning på 8 800 kronor, men jag har värmepump, säger Flisberg.

Andra kunder jämför VB-energis prispolitik vid bensinbolagens.

Per Harrby tycker att det är orättvis beskyllning.

- Jag tycker att det känns orättvist, vi var inte snabba med att höja. Och ligger inte högst.

- Fortum ligger på 117 öre, vi på 79,6 öre och lägst ligger de i Borlänge. Allt beror på hur bolagen säkrat sina inköp. Vi har valt att köpa elen till tillsvidarekunderna timme för timme, säger vd Per Harrby som inte vågar uttala sig om när VB-energi sänker priset.

Smedjebackens Energi säljer sin el via Dalakraft och de har fått 20-talet nya kunder från VB-energi med sitt 58-örespris. Marknadschef Per Eriksson:

- Vårt pris på 58 öre kommer nog att ligga kvar februari och mars. Det har aldrig varit så tomt i landets vattenmagasin så vi vågar nog inte sänka ännu. Det talas om att det väntas en ny prisuppgång längre fram i vår. Vi använder en modell där vi till våra tillsvidarekunder prissäkrar en del och tar en mindre del via Nordpool, berättar Eriksson.

Borlänge Energi höjde från 22 öre till 25,4 öre vid årsskiftet. Borlänge Energis Olle Johansson tycker att detta är en fullt rimlig prishöjning.

- Vi har inte förlorat någonting. Vi har för flera år sedan försäkrat oss om dessa priser från Fortum som är vår råkraftsleverantör. Vårt avtal gäller en bit in på nästa år.

- Vi förstår inte andra bolags prishöjningar som bygger på vad den sista kilowatten kostar att producera och köpa in. Allt annat de köpt in tar de ut samma pris för och det förstår inte vi.

Borlänge Energi tar inte emot några nya kunder som bor utanför kommungränsen.

- Men har man ett abonnemang i Borlänge så får man ansluta ytterligare ett abonnemang vart som helst i landet till vårt pris.

Mer läsning

Annons