Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samling kring vargen

Annons

Det blev en mycket saklig debatt, men också en debatt där det klart framkom att det finns en oro, inte bara bland jägarna utan också bland befolkningen när det gäller vargens utbredning.

Vargträffen inleddes med att bland annat Åke Aronsson från Grimsö som forskar kring vargen berättade om vargens utbredning. Från länsstyrelsen fanns Hannes Mellquvist med och han konstaterade bland annat att fäbodbrukarna kommit i kläm i den här frågan.

- Vi har gått in för att stötta fäbodbrukarna och får man stöd för att ha djur på fäbodarna bör man också få ersättning om man blir utsatt för angrepp av rovdjuren, menade Hannes Mellquvist. Han framhöll även att man kan göra mycket i förebyggande syfte för att minska rovdjurens skadeverkningar.

- Man kan sätta upp elstängsel och vidtaga andra åtgärder för att minska rovdjursangreppen och de skador de kan ställa till med, menade Hannes Mellquvist.

Fäbodbrukaren Peter Andersson från Heden i Lima konstaterade att det finns många fäbodbrukare som har stora problem med rovdjuren. Han ansåg att det var viktigt att man i nödvärn skulle få skydda sina djur. Han menade att här var det egentligen oklart hur långt man egentligen fick gå för att skydda sina egna djur.

Eric Åhs förde fram frågan om man inte borde vända sig till andra länder där man har varg och se hur de löser problemen och han framförde då bland annat problemen med varg man har i Kanada.

- Om vargen får utbreda sig fritt kommer det att ta en ände med förskräckelse, menade Eric Åhs.

Bo Johansson som är jaktledare för ett jaktlag i Limas södra delar bävade för framtiden.

- Om vi inte gör någonting nu kommer vargens utbredning att sluta med en katastrof. Väntar vi för länge med att tillåta vargjakt kommer vi inte att kunna bemästra problemen i framtiden, sade Bo Johansson som var kritisk till hur hela frågan kring vargen hanteras i det här landet.

Hannes Mellquvist från länsstyrelsen menade att också Naturvårdsverket är "bakbundna" av det riksdagsbeslut som fattats om att det ska vara en vargstam i Skandinavien på cirka 200 vargar i ett första etappmål.

Här menade dock jägarkåren att det inte handlar egentligen om Skandinavien utan om ett område i Värmland, Dalarna, Gästrikland och en bit in i Norge som kommer att få större delen av den vargstammen.

Många av jägarna som fanns på plats i Lima anförde också att vargen, om den tillåts öka i den takt man nu beslutat om, kommer att leda till katastrofala följder för den framtida jakten. Inte bara älgjakten utan i synnerhet småviltjakten då vargen utgör en stor fara för hundarna. I vinter har också en jakthund rivits till döds av varg i närheten av Örsjön.

Och om inte jakt ganska snart tillåts på varg kommer vargstammen om fem-sex år att vara närmare tre hundra vargar, varav de flesta finns i trakterna av Dalarna och Värmland.

Och vargträffen i Lima kännetecknades av att det finns en stor oro bland både jägare och befolkning för vargens utbredning i Västerdalarna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons