Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samling kring sjukvården!

Annons

Fyra hundra av de 36000 som bor här arbetar i landstingets sjukvård och behöver en ordnad arbetsgivare. 21811 härifrån röstade i landstingsvalet år 2002. Antalet röstande i år vet vi inget om. Men vart rösterna går kan man göra sig en föreställning om.

De partier som inte deltar i ett tydligt beslut före valet och lovar att hålla det under mandatperioden kommer att tappa mycket. Tålamodet är nämligen slut. Alla kan förstå att ytterligare nedskärningar (sluta med sparsnacket) kan vara oundgängliga. Ändå förekommer det bombastiska överbud från enfrågepartierna i sjukvårdspolitiken. Jag kan väl också drömma om kirurgins fornstora dagar i Ludvika men kravet på en återstart av en fullständig kirurgisk klinik är befängt. Tänk om någon tror er? Förvirringen om sjukvården är redan mer än nog.

Ofta används begreppen bra lasarett och bra sjukvård. Vad är det? Grunden är en stabil organisation som kan locka utövare med kompetens, engagemang och insikt om en rimlig vardagsnivå.

1970 var det fortfarande en stor brist på kirurgiska resurser i länet. På arbetsplatser kring Ludvika som gruvor, skogsjobb med motorsåg och handkraftsdrivna, tunga och farliga industrier var svåra olycksfall inte ovanliga. Arbetarkommunerna, allmänheten och en del företagare låg på om en utveckling av lasarettet. Jag talade med dåvarande landstingsrådet Edvin Ekholm och rätt många samtal var på tu man hand. Då kunde ännu ledande politiker och verkställande läkare tala direkt med varandra för att ofta kunna nå en ömsesidig insikt.

Den kontakten är i dag bruten åtminstone lokalt av olika mellanlägg i flera skikt.

Sedan dess har verkligheten förändrats. Befolkningen i Västerbergslagen har minskat med 20 procent. Landstingets ekonomi har gått från stark till svag. Behovet av vårdplatser har minskat då titthålskirurgi exempelvis medför betydligt kortare vårdtider. Äldrereformen betydde också mycket för vårdplatsbehovet. Ambulansen har i dag en medicinsk kompetens. Större och mindre vanliga operativa ingrepp kan med fördel koncentreras till färre sjukhus.

Nedläggningen av kirurgkliniken i Ludvika medforde dock, som förutsett, ett visst underskott på kirurgiska resurser i Dalarna med köer och strul för patienterna som följd. Dagkirurgin i Ludvika är ett uttryck för detta och är en länsresurs för till stor del utsocknes patienter. För dagkirurgin och hjärtvården behövs en narkosläkare som i dag också är tillgänglig på jourtid för enstaka akutfall. Om dessa verksamheter tas bort blir narkosläkaren kraftigt undersysselsatt och måste i så fall ifrågasättas.

Kirurg- och ortopedklinikerna i Falun har även satellitmottagningar på Ludvika lasarett, inkluderande urologi. Detta är vardagssjukvård och klinikerna i Falun bör åläggas att fortsätta verksamheten i sådan omfattning att längre köer ej uppstår.

BERTIL MATTSSON BERTIL MATTSSON ÄR FÖRE DETTA ÖVERLÄKARE VID LUDVIKA LASARETT. HAN ÅTERKOMMER MED FLER INLÄGG I ÄMNET.

Mer läsning

Annons