Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samling för pelargonälskare

Annons

I lördags samlades medlemmar från Svenska Pelargonsällskapet i Dalarna i Disponentparken i Grängesberg för att visa sina blommor och sälja och byta skott.

- Vi är galna. Vi samlar på pelargoner och byter skott med varandra, säger Kerstin Rapp från Borlänge med glimten i ögat.

Hon är en av två kontaktpersoner för Svenska Pelargonsällskapet i Dalarna. Sällskapet har drygt hundra medlemmar i Dalarna och i hela landet är nästan 1 500 personer medlemmar.

- Vi startade för fem år sedan. Det var på Sollentuna mässan där det fanns en lista som de som var intresserade av pelargoner fick skriva på, säger Gudrun Forsman från Borlänge som har varit med i sällskapet från början.

De senaste åren har pelargonen blivit en väldigt populär krukväxt. Andra krukväxter och blommor som Saint Paulia och orkidéer har haft egna sällskap i många år.

- Det finns 5 000-6 000 olika sorters pelargoner och den kommer ursprungligen från Sydafrika. Det var Carl von Linné som tog den till Sverige, berättar Gudrun Forsman.

- Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos som betyder stork, eftersom fröhuset ser ut som en storknäbb, fortsätter Gudrun Forsman.

Själv har hon 130 pelargoner och de finns i hela huset.

Maria Råsäter från Falun har ungefär 100 pelargoner hemma och började samla för ett par år sedan.

- Jag pluggar ekonomi på högskolan i Falun och det är skönt att kunna komma bort från böcker och siffror med att vattna blommorna och nypa bort blad, säger Maria Råsäter.

En pelargon kan bli hur gammal som helst om man får den att övervintra. De kostar vanligtvis mellan 40-50 kronor. Men det finns också sällsynta sorter som kan kosta 250 kronor.

Svenska Pelargonsällskapet har ett medlemsblad - Pelargonbulletinen och en egen hemsida med adressen www.perlargonsallskapet.com

KRISTIN OLSSON

Mer läsning

Annons