Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlar prylar till hockeymuseum

Annons

- Mats Sundin kom personligen och överlämnade sin guldtröja från ishockey-VM 1998. Det var roligt, säger Torbjörn.

Han har hållit på med hockeysamlandet de senaste fyra-fem åren. I samlingen har han i dag ishockeyprylar av alla de slag från olika tidsepoker och inte mindre än cirka 300 ishockeytröjor som burits av landslagsspelare, Leksandslirare och NHL-stjärnor.

- Vid utställningen i Norrtälje hade jag med bland annat Tre kronors matchtröjor från varje årtionde sedan 1938 då den första tröjan med tre kronor på bröstet kom. Tumbas guldtröja från 1962, Honkens VM-tröja från 1970, Peo Brasars från Canada Cup 1976, Mats Åhlbergs och Göran Högostas VM-tröjor från Prag 1978, Tomas Jonssons VM-guldtröja från 1991 och Börje Salmings från Canada Cup 91, var några av de utställda tröjorna. Jag hade många besökare i utställningen, både hockeyprofiler och andra intresserade,säger Torbjörn.

I utställningen hade han också med ett tiotal Leksands-tröjor, som burits av folkkära leksingar. Därtill klubbor, hjälmar och skridskor ända från ishockeyns begynnelse och framöver.

- Tanken med mitt samlande är att göra ett stationärt ishockeymuseum någonstans. Malung eller Leksand är ett par alternativ. Fast drömmen är att få medverka till att grunda en ishockeyns Hall of fame i Sverige, säger Torbjörn.

Han inte bara samlar på ishockeyprylar. Han föreläser också, främst för ungdomar och han har i sommar besökt flera ishockeyskolor.

- Jag vill ge ungdomarna litet historisk bakgrund till ishockeyn och hur det har varit förr i tiden. De brukar vara väldigt intresserade, säger Torbjörn.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons