Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlad Selakovic mötte rätten

Annons

Vid niotiden i dag på morgonen inleddes rättegången mot fotbollsspelaren Stefan Selakovic och två före detta ledare i IFK Göteborg för ekonomiska brott.

Selakovic log och uppträdde samlat mot det stora pressuppbådet vid tingsrätten.

Cirka tio minuter före rättegångsstarten klockan nio anlände spelaren Stefan Selakovic till tingsrätten. Selakovic, som bara kvällen innan varit med och förlorat mot Elfsborg i Borås, skulle nu förklara varför han inte är skyldig till bland annat penninghäleri som åklagaren anklagar honom för.

Han omringades genast av alla pressfotografer som var på plats. Men han uppträdde samlat, stannade till inför mediefolket som han redan känner från otaliga fotbollsmatcher. Han hade till och med ett leende på läpparna, berättar TT:s reporter på plats.

Intresset var stort inte bara från medier. Kön av människor som ville höra vad som hänt växte strax före nio. Rättegångssalen rymmer bara 19 platser och det såg ut som att många förmodligen inte skulle få plats där inne.

Två tidigare ledare i klubben är åtalade, tillsammans med IFK-spelaren Stefan Selakovic, för ekonomiska brott.

Rättegången kommer att ta minst fem dagar.

Klubbens förre kassör Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson åtalades i april 2006 för bland annat grovt skattebrott, grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Samtidigt åtalades Stefan Selakovic för bland annat grovt penninghäleri.

Alla tre nekar till att ha gjort något brottsligt.

Enligt åtalet vid Göteborgs tingsrätt gjorde IFK Göteborg i december 2003 en fingerad löneutbetalning på drygt 1,2 miljoner kronor till nyförvärvet Peter Ijeh, som aldrig beskattades. Utbetalningen gjordes i form av aktier som Ijeh fick av Jan Nilsson. Denne anser att aktierna var en gåva.

Åklagaren hävdar också att Nilsson fick ersättning av klubben via Stefan Selakovic, i samband med att han värvades till IFK inför säsongen 2005. Selakovics kontrakt gav honom 4,2 miljoner kronor netto i bonus, så kallad "sign-on-fee".

Men Selakovic fick en nettoutbetalning på sex miljoner. Senare förde han över 1,3 miljoner till Jan Nilsson.

Ekobrottsmyndigheten gjorde en razzia mot IFK och flera av klubbens ledare i början av juni 2005. Även Peter Ijeh hämtades till förhör. Men efter några veckor avskrevs misstankarna mot honom. Peter Ijeh är kallad till rättegången som vittne i morgon.

Den 1 november 2005 gjordes husrannsakan hos Stefan Selakovic. Klubbdirektören Mats Persson greps och satt anhållen i två dygn. Några dagar senare lämnade både Mats Persson och Jan Nilsson sina uppdrag i IFK.

Maxstraffet för de aktuella brotten är fängelse i sex år. Åklagare Gunnar Stetler på Ekobrottsmyndigheten har sagt att han väntar sig fängelse som påföljd för Mats Persson och Jan Nilsson, om rätten finner dem skyldiga. Stefan Selakovic anses ha spelat en mindre roll, som han letts in i av de båda huvudåtalade.

TT

Mer läsning

Annons