Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsprogram garanterar personal, tror polis

Annons

Det är svårt att locka poliser till Dalarna.

Om samhällsvetarprogrammet på högskolan läggs ned, är risken stor att samma problem drabbar nya områden i offentliga sektorn.

Det befarar Staffan Friberg, Gagnef, polis sedan 20 år.

- Man tar anställning där man utbildas, det har vi sett inom polisen. Samhällsvetarprogrammet fyller en väldigt viktig funktion i regionen, säger han.

Staffan Friberg menar att utbildningen är ett sätt att garantera att det finns personal att anställa för länets offentliga förvaltningar i framtiden.

- Man flyttar inte till Dalarna för att börja på försäkringskassan, säger han och frågar sig om effekterna av en nedläggning är tillräckligt utredda.

Staffan Friberg är själv tjänstledig från polisen och läser tredje året på samhällsvetarprogrammet. Han lockades av det var en bred utbildning, som fanns på hemmaplan i Dalarna.

Många av hans cirka 30 studiekamrater har redan fått jobb som utredare och administratörer på till exempel försäkringskassan, kommuner, Banverket och arbetsförmedlingen.

Staffan Friberg efterlyser nu ett engagemang även från samhällsvetarnas blivande arbetsgivare.

- De måste fundera på hur de kan samarbeta med högskolan kring detta, säger han.

Som vi berättade i går är samhällsvetarprogrammet ett av 17 utbildningsprogram på Högskolan Dalarna som inte tar in nya elever i höst. Anledningen är att högskolan måste spara 40 miljoner kronor.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons