Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsfrågor engagerar Olle

Annons

Olle Rydell som är från Leksand bestämde sig för veterinäryrket efter militärtjänsten. Sitt yrkesval gjorde Olle då han gick på lantbruksskola i skånska Svallöv. Under denna utbildning hade Olle blivit helt övertygad om att det var djur och inte växter han ville arbeta med.

- Jag har inte ångrat yrkesvalet, framhåller Olle Rydell som nu hunnit arbeta 23 år som veterinär, bland annat på jordbruksverket, livsmedelsverket och länsstyrelsen.

Efter åren som veterinär och inför högtidsdagen hoppas Olle Rydell att djurens välfärd ska öka.

Djuretik, djurskydd, kort och gott synen på djuren och hur de ska värderas är frågor som fått en hel del uppmärksamhet under senare år.

- Frågorna har lyfts. Det är väldigt positivt att det blivit debatt och att många människor är engagerade. I mina egna arbetsuppgifter på länsstyrelsen ingår att se till att lagen efterlevs. Det är en viktig del av mitt arbete, säger Olle Rydell som har många fritidsintressen.

Veterinärhistoria är ett av dem. Olle Rydell som hunnit fördjupa sin en hel del i det egna yrkets historia berättar att det finns ett internationellt veterinärhistoriskt sällskap. Ett besök på det veterinärhistoriska museum som finns i Skara rekommenderas.

- Skara fick 1775 världens andra veterinärhögskola. Den första startades 1762 i Lyon i Frankrike, berättar Olle Rydell.

Samhällsfrågor har länge engagerat Olle som är organiserad socialdemokrat och varit vice ordförande i socialnämnden i Borlänge sedan 1991.

Som medlem i och färdledare för Svenska Turistföreningen, STF, har Olle Rydell upptäckt hur mycket vårt land har att erbjuda av närmast bedövande vacker natur, spännande historia och fina miljöer. Olle har sedan 1975 lett fjällvandringar i Jämtland, Blåhammaren och Sylarna, samt i Lappland, kring Kebnekaise och Kungsleden.

Olle som även är medlem i den norska turistföreningen medger gärna att grannlandet också är värt ett besök. Storstadsmiljön lockar också och Olle strosar gärna i Stockholm. Här finns också en längtan till nära havet upplevelser.

- Skulle jag flytta någon mer gång skulle jag vilja bo vid havet.

På västkusten, preciserar Olle Rydell som genom sitt medlemskap i Svenska Fyrsällskapet fått tillfälle att besöka många av landets fyrar. Utflykter som brukar få kärleken till kust och hav att blomma.

Utomlands lockar Grekland. Olles hustru Eleni, de har varit gifta sedan 1977, är nämligen från Grekland. Familjen har sedan 90-talet ett hus i Elenis hemby i norra Grekland.

Olle och Elenis båda barn är numera utflugna. Dottern Maria läser litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och sonen Alexis gör sin militärtjänst vid helikopterdivisionen i Berga, Stockholm.

På Olles födelsedag i morgon har familjen öppet hus i hemmet, Kvistgårdsvägen 4 i Romme.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons