Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhallpersonal kan bli en resurs i äldreomsorgen

Annons

Samhalls avdelning Kommunpartner har idag avtal med åtta av länets kommuner. Borlänge har man, som första kommun i landet, haft avtal med sedan 1988. De övriga är Säter, Hedemora, Ludvika, Mora Malung, Smedjebacken och nu senast Rättvik.

I dessa kommuner hjälper cirka 175 Samhallanställda pensionärer med städning, handling, gräsklippning och snöskottning. Verksamheten sköts i huvudsak på entreprenad.

Men nu har Kommunpartner kommit med en ny tjänst som bygger på bemanningsföretagens arbetssätt. Den presenterades i veckan för tio av dalakommunerna i Falun.

Så här ska det fungera: Samhallanställda hyrs ut till kommunernas äldreomsorg och arbetar under kommunal ledning. I första hand ska de gå in i servicehus och gruppbostäder och förstärka kommunens personal.

- De ska stå till förfogande för allehanda sysslor, säger Jan Karlsson.

Företrädesvis ska de arbetshandikappade städa lokaler, hjälpa till med matserveringen, ta promenader med de gamla, läsa för dem och uträtta ärenden som exempelvis gå till apoteket. De ska också kunna hjälpa till när de gamla ska lägga sig och stiga upp på morgonen.

Kommunen hyr Samhallpersonalen timvis för cirka 100 kronor i timmen. Men priset är lite beroende på vilken arbetsförmåga den personal som man tar in har.

Härnösands kommun har provat på det här konceptet i två år. Representanter från kommunen var på plats i Falun och redogjorde för sina erfarenheter.

- Där har de sett att sjukskrivningstalen hos den egna personalen tenderar att gå ner. Vår personal avlastar ju deras som därigenom får en bättre arbetsmiljö, säger Jan Karlsson.

Landets kommuner står inför en gigantisk uppgift att få fram tillräckligt med omvårdnadspersonal som kommer att behövas om några år. Samhalls koncept att avlasta den personalen sådant som inte har med den rena omvårdnaden att göra kan bidra till att fler ungdomar söker sig till yrket, tror Jan Karlsson.

- Vi kan inte se hur kommunerna i framtiden ska kunna klara sin uppgift utan att ta in andra entreprenörer, säger han.

Men Samhall är inte främmande för att också ge egen personal som är intresserad utbildning till undersköterskor.

- Då skulle vi kunna hjälpa till ytterligare, säger han.

Enligt Jan Karlsson var den allmänna meningen hos de kommuner som var med på seminariet att Samhallkonceptet var intressant:

- Nu väntar vi med spänning på att se vem som nappar först.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons