Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhallflytten beslutad

Annons

De volymer som flyttas gäller gatu- och vägbelysningsarmaturer till Scandielux Belysnings AB, Ludvikaenhetens stora kund.

Förändringen är ett led i Samhalls strukturering som innebär att Samhall koncentrerar sin industriverksamhet till ett 50-tal orter i landet, där det blir 100 procent industri.

Ludvika blir inte en sådan ort utan i Västerbergslagen är det tjänsteverksamhet som gäller i framtiden.

Samhalls enheter i Ludvika och Smedjebacken har tillsammans 160 anställda. I dag arbetar 45 procent av de anställda med olika tjänsteuppdrag, i framtiden ska 75 procent arbeta inom tjänsteservice. Det innebär att industrimontaget minskas med närmare 50-talet jobb. Kvar blir 40-talet som arbetar med montage åt ABB och Annells.

- Det kommer inte att bli några uppsägningar, lovar ställföreträdande distriktschefen, Hans Nibon.

Diskussionen mellan ABB och Samhall om att göra Samhall till ABB Ludvikas strategiska partner fortsätter.

- Ludvika ingår inte bland de orter som vi koncentrerar industriverksamhet till. Våra jobb till Annells och ABB blir kvar så länge dessa kunder vill anlita oss. Ludvika är en av de orter som får kvar små öar av industriverksamhet, säger Nibon.

Samhall kan i dag inte säga vilka jobb som kommer att erbjudas till dem som måste lämna monteringsverkstaden:

- Vi kan för dagen inte säga så mycket. Våra nya uppdrag är inte färdigförhandlade. Det är ett brett spektrum av tjänsteuppdrag till verkstadsjobb, säger Hans Nibon.

Nibon berättar att omställningen påbörjas i september och att Samhall och personalen efter semestrarna tillsammans lägger upp individuella utbildningspaket.

- Alla våra anställda på verkstaden får uttrycka egna önskemål om framtiden och om sin personliga utveckling. Utbildningarna ska tillgodo se individens önskemål och de nya jobb vi har på väg in, säger Nibon.

När NLT avslöjade Samhalls planer i mitten av maj hade Samhall varslat tre tjänstemän och bedömde att omstruktureringen bara skulle drabba 25 av de närmare 90 som finns i Samhalls Ludvikaverkstad.

Mertalls ombudsmann Olle Långberg tycker att omstruktureringen är bekymmersam.

- Här tar man bort en fungerande industriverksamhet och satsar på tjänstesektorn innan man vet om det finns en större marknad för det. Om det skett i en större stad där det kan finnas meningsfulla serviceuppdrag vore det en sak men i Ludvika... Jag är skeptisk till detta.

- Under alla omständigheter kommer ett större antal människor att sitta i ovisshet med sin anställning kvar innan de vet om de får något nytt meningsfullt att arbeta med, säger ombudsman Olle Långberg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons