Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhall växer så det knakar

Annons

- Den här pressen kommer från Samhall i Lidköping, berättar gruppledaren Alf Bäckman medan han visar runt i de nya lokalerna, ett knappt stenkast från Samhalls industrifastighet.

Med på köpet av maskinen följde även en rejäl orderstock och Alf håller just nu på med de sista finjusteringarna innan de första provleveranserna kan skickas till Volvo.

- Det här ska bli två olika modeller av strålkastarhållare och om vi får klartecken från Volvo så ska vi tillverka 350 000 av vardera modellen årligen, berättar Alf.

- Blir de nöjda så kan det säkert också ge mer jobb från Volvo, säger han.

Några nyanställningar är ändå inte att vänta eftersom det mesta sköter sig självt så snart pressverktygen är monterade.

Nytillskottet har också lett till att Vansbrofabriken nu tar över en stor del av produktionen från ett avvecklat Samhallföretag i Katrineholm.

- Vi ska tillverka 73 olika modeller av hållare för verktygstavlor varav det mesta också görs i den här pressen, berättar Alf.

I dag finns drygt 50 personer på Samhalls lönelista i Vansbro men alla finns inte på plats samtidigt eftersom anställningarna varierar från 25 procent till heltid. Fabrikens specialitet är egentligen rörbockning men tillverkar även en imponerande mängd färdiga produkter, ofta i samarbete med andra Vansbroföretag som Monark, Svetslego, Sals, Finnveden och Body cote.

Bland produkterna i den mycket blandade kompotten finns Monarks sparkcyklar och cykelkärror, hatt- och skohyllor, hyllkonsoler, handdukstorkar åt FM Mattsson, Mora armatur och Prefab, delar till Permobil elrullstolar i Dorotea, låsmekaniken till Autoforms takboxar, medarna till Vansbro sparkfabrik, sop- och kompostbehållaren Duo-Sväng, delar till Scania lastvagnar, rensband för avlopp samt massor av andra detaljer som knappt ens de anställda själva vet vad det slutligen ska användas till.

- Vi skulle nog egentligen behöva köra skift för att hinna med allt, säger Alf Bäckman.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons